onsdag 28 december 2011

Dumlebrûlée

Denna efterrätt är så vansinnigt god, och väldigt enkel att göra! Och hade det inte varit för att vi har bjudit på denna dessert nästan varje gång den senaste tiden vi har haft gäster så hade jag gjort den till nyår med! Att den utan problem kan göras dagen innan tycker jag är ännu bättre!
Har man ingen brûléebrännare ska det gå precis lika bra att bränna i ugnen, högst upp på 250 graders grillvärme, bara en liten stund!

Det är min moster som har introducerat denna dessert för mig, och receptet kommer från Allt om Mat.

Till 6 personer

3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
15 st dumlekolor
1 tsk vaniljsocker
4 äggulor
3 msk rörsocker till garnering

1. Sätt ugnen på 150°. Ställ in en långpanna med vatten mitt i ugnen.
2. Koka upp grädde, mjölk, kolor och vaniljsocker. Vispa tills kolorna löst sig. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna.
3. Blanda ner äggulorna i smeten.
4. Häll smeten i 6 ugnssäkra portionsformar à ca 1 1/2 dl. Ställ formarna i vattenbadet och grädda ca 1 timme. Låt formarna kallna.
5. Strö socker på ytan och bränn med en brännare eller ställ i ugnen tills sockret smält och fått fin färg. 

Jag har även gjort denna med dumle lakrits, kan garantera att det är väldigt gott det med! 


10 kommentarer:

  1. mmmm de där såg gott ut =) Har inte bestämt än vad jag ska göra för mat och desset på nyår än men denna tål att tänkas på ;) Vad fint du gjort på bloggen :)

    SvaraRadera
  2. Ja, den efterrätten låter och ser supergod ut! Och nu ser jag din nya banner också, jättesnygg! :)

    SvaraRadera
  3. Åh, den är så god, konstigt man ska behövas påminnas om sådana godsaker:)

    God Fortsättning till dej!

    SvaraRadera
  4. Låter och ser riktigt smarrigt ut! Fin sida du fått och bannern me like :)

    SvaraRadera
  5. Mmmmm den här är grymt god. Tack för att vi fått smaka denna dröm för gommen. :o)

    SvaraRadera
  6. Ojoj va smarrig den ser ut att vara! En intressant blogg du har här =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  7. själv har jag aldrig gjort eller ätit creme brule,då jag inte har någon brännare,men de låter sjukt gott.

    SvaraRadera
  8. Hej! Vilken fin blogg du har!
    Kanske en dum fråga, men om man vill förbereda denna dessert dagen innan, kan man bränna av sockret redan då? Eller blir det vattnigt om det får stå över natten?

    mvh
    Therese

    SvaraRadera
  9. Hej! Jag tror att det blir bäst att bränna av precis vid servering, däremot går resten jättebra att förbereda dagen innan!

    SvaraRadera