onsdag 21 december 2011

Årets pepparkakshus!

 Eller ja, hus är kanske lite att ta i, stall stämmer nog bättre. Jag hade bestämt mig för att inte göra något pepparkakshus i år, men så blev vi inbjudna tillsammans med några andra familjer att göra det en kväll. Föräldrarna gör husen och barnen är domare. Och det är man ju gärna med på så vi planerade och fixade pepparkaksdeg och allt och så blir sonen sjuk.. I stället fick det bli ett litet lördagskvällsnöje här hemma, vilket också var väldigt mysigt. Tyckte jag i alla fall :-)
Dock blev bakstycket av huset inte helt stabilt, så när vi gick upp söndagmorgon låg huset i en enda hög av pepparkaksspillror...
Så det var bara att göra om och göra rätt. Dvs, fästa en kartongbit bakom den stora pepparkaksplattan så det inte rasade igen. Så efter att allt var helt ätbart så är det nästan helt ätbart :-)
Stjärnan som visar vilket stall det är. Taket är byggt enligt non-stop-tekninken, väldigt vanlig för ca 2000 år sedan :-)
 
Huvudpersonen i fråga, med en tjock gloria runt huvudet, vilandes på en bädd av....nudlar? 
 
 
 Ängeln tittar nöjt på underverket!

 
Ett lamm har hoppat upp och lagt sig till rätta på...nudlar? 
Han är lite trött, ett himla ståhej såhär mitt i natten...

 
Ett annat lamm som är av en lite mer nyfiken karaktär tycker det hela är ganska spännande, och följer intresserat med i uppståndelsen. 


Tre smarta herrar har efter om och men äntligen hittat rätt, och har med sig lite presenter. Och nej, mannen längst bak är inte snålare än övriga två. Han har med sig guld, som har ett betydligt dyrare kilopris. Därför är hans gåva mycket mindre än de andras. 

 
Hela familjen samlad, ser ut att vara en lycklig sådan :-) 
 
 Allt är gjort av pepparkaka. Visa av kakorna är målade i ätbara färger eller pyntade med sokermassa och/ eller kristyr. "Sanden" på golvet är pepparkakskryddorna, det gröna är smulade lagerblad.

7 kommentarer:

 1. Oj vad snabb du var med att kommentera mitt senaste blogg inlägg =)
  Vilket fint pepparkakshus, vad synd ni inte kunde vara med de andra familjerna då hade du garanterat vunnit ;) Har faktiskt aldrig gjort pepparkakshus ja,, eller jo nån gång ihop med pappa när jag var liten men aldrig som vuxen.

  SvaraRadera
 2. Jag beundrar alla som gör pepparkakshus, har inte alls tålamod till det längre. Det här blev fint och annorlunda, skoj med omväxling till de vanliga husen man ser!

  SvaraRadera
 3. Så härligt fint det är, kul med lite annorlunda hus än de vanliga. Nudel-idéen gillar vi verkligen:)

  SvaraRadera
 4. åh vad fint ditt stallkrubba blev,så duktigt gjort

  SvaraRadera
 5. Vilken kul idé! Underbar :)

  SvaraRadera
 6. Åhh tycker det är jättefint duktiga du!

  SvaraRadera
 7. Vilken rolig julkrubba! Kul idé med nudelsängen också. :o) Jättefin!

  SvaraRadera