måndag 16 januari 2012

Saftigt morotsbröd


Här kommer ytterligare ett brytbröd, som också fungerar lika bra att baka ut till två vanliga bröd.
Det blir otroligt saftigt, och är som allra godast att äta samma dag. Det funkar perfekt som buffé eller middagsbröd.
Jag gjorde detta nu i julas, och därför ska det försöka likna en julgran...
Dock räckte detta recept till två likadana granar, plus några extra bullar.
Receptet är Leilas, och hämtat ur "A piece of cake"

2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl färskpressad morotsjuice
50 g färsk jäst
1/2 dl ljus sirap
75g mjukt smör
1 msk salt, gärna havssalt
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen nejlika
500 g morötter
100 g valnötter (jag uteslöt dock dessa pga. allergi)
16-17 dl vetemjöl special

1. Värm mjölk och juice till fingervarmt, 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap, smör, salt och kryddor.
3. Skala och riv morötterna fint, hacka valnötterna grovt och blanda ner i degen.
4. Tillsätt 10 dl av mjölet och sedan resten, lite i taget. Arbeta till en elastisk deg.
5. Låt degen jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
7. Forma till bröd eller bullar och lägg på en plåt. Ska det bli ett brytbröd så lägg bullarna med ca 1/2-1 cm mellan varandra.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Jäs under bakduk i ytterligare 30-40 minuter.
10. Pensla brödet med vatten och strö över lite frö och flingsalt.
11. Baka långt ned i ugnen i cirka 30 minuter, tills det fått ordentligt med färg. låt svalna på ett galler.

3 kommentarer:

  1. åh morotsbröd är ju så attans gott,gjorde faktiskt för första gången för några dagar sedan.

    SvaraRadera
  2. Hejsan!
    Vilken fin sida du har och många roliga recept.
    Såg att du sökte en sida med översättningar på ingredienser, jag har satt ihop en på min sida som kanske kan hjälpa dig.

    Ha en bra dag.

    http://linda-marie-apieceofme.blogspot.com/p/ingrediensoversattningar.html

    SvaraRadera
  3. Så gott med morotsbröd och de här ser fina ut!

    SvaraRadera