Baksidans tårtskola

Detta är en liten guide som handlar om hur jag gör mina tårtor. Nu är det ju inget som säger att detta är rätt sätt, utan detta är hur jag gör, och vad jag tycker funkar bra :-)
Många vill testa göra sin egen tårta, och med denna sida hoppas jag att jag kan vara lite till hjälp!

För att komma till respektive avsnitt så klicka på länken, eller bläddra nedåt på sidan!

Tårtbotten/ Anslag
Dela en tårta
Fylla en tårta
Spackla en tårta
Täcka en tårta

Tårtbotten / Anslag
Först visar jag hur jag går till väga när jag bakar mina bottnar, eller anslag som det också heter.
Recept på bra bottnar hittar du här.
Jag brukar baka dem i god tid innan och sedan frysa in. Dels är det skönt att vara förberedd, men det är också lättare att dela ett anslag som är lite fruset fortfarande!
Något som är viktigt i de recepten där det står att ägg och socker ska vispas länge är att verkligen göra så! 
Jag brukar alltid köra mina i minst tio minuter. 
Jag gör det i hushållsassistenten, och så här ser det ut från början:

 Efter cirka tio minuter ser det ut såhär: 


Under tiden som maskinen kör kan man förbereda formen. (Har man ingen maskin utan vispar med elvisp så får man göra detta innan eller efter istället :-))
Jag använder mig av både springformar och fasta formar. Eftersom ströbröd ibland kan ge smak, plus att nötallergiker inte tåler detta bröar jag aldrig formen, utan klär in den med bakplåtspapper i stället.
Att klä kanterna med papper är också bra om man planerar att göra en väldigt hög botten, så den inte rinner över i ugnen!
På bilden nedan har jag bara klämt fast papper i botten på en springform:
 Det som blir över på sidan klipper jag av och delar på två:
 Sedan penslar jag formens kanter med flytande margarin och fäster pappersremsorna längs med kanterna:

När smeten är klar är det bara att hälla den i formen och in i ugnen.

 Något man ska tänka på är att aldrig öppna ugnsluckan under de första tjugo minutrarna, eftersom bottnen då kan sjunka ihop.


När man tagit ut bottnen så låt den vila ett slag i sin form, ca tio minuter.
 Sedan är det bara att ta ut den, vänder man kakan upp och ner så brukar den jämna till sig ganska bra i kanterna.
Färdig!

 När man ska dela en tårtbotten så är det viktigt att försöka få så jämna snygga delar som möjligt.
En del använder sig av en så kallad anslagssåg. Jag har också en sådan, men var aldrig helt nöjd med den så jag har gått tillbaka till vanlig hederlig kniv igen.
Däremot använder jag inte brödkniv, eftersom jag tycker att det smular sig för mycket. Jag brukar ha en vanlig nyslipad kniv utan taggar.
Jag använder mig också av en snurrplatta för att lättare kunna snurra på bottnen. Har man inte en sådan kan man lägga bottnen på en bit bakplåtspapper som kan snurra runt på underlaget.
Jag brukar dela mina bottnar på tre eller fyra delar.
Börja med att placera bottnen på underlaget.
Mina knivar har ett ganska tjock skaft, så jag låter det vila lätt mot underlaget, då hamnar eggen lagom högt upp för att dela första lagret.
Med ett lätt tryck med handen på bottnen och med samtidigt ett lätt tryck på kniven börjar jag snurra bottnen.
Kniven ska inte sågas in utan bara dras längs med bottnen.
För varje varv åker den djupare och djupare in..



Efter bara några varv är bottnen delad och kan tas bort. 
Därefter upprepar man proceduren igen! 
Genom att ta bort den delen som är klar och börja dela från botten igen får man lika tjocka delar!

En fylld tårta ska helst stå allra minst ett dygn innan den täcks och äts. Dels för att den ska bli riktigt god och dels för att fyllningen ska "sätta sig" och inte flyta ut. Jag brukar fylla den två dagar före den ska ätas och sedan spackla och täcka den kvällen innan. Riktigt tunga bottnar, främst choklad sägs blir godast om de fylls flera dagar i förväg, men det är aldrig något jag har testat.
När jag fyller mina tårtor använder jag tårtbottnen och fyllningar (givetvis!) formen som bottnen är bakad i samt plastfolie.

Börja med formen: Lägg plastfolie så det täcker hela, jag brukar lägga det som ett kryss. Låt det blir över så det hänger ut över sidorna


Lägg sedan i första lagret botten. 

 Bred ut fyllningen så jämnt som möjligt. Detta för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt och inte resultera i en sluttande tårta. Bred inte ända ut i kanterna, speciellt inte om det är det understa lagret. Tyngden från ovanliggande lager kommer att pressa ut det mot kanterna ändå.  Jag brukar sluta åtminstone 1 cm från kanten.
Lägg på resterande bottnar och fyllningar, avsluta med en bit botten. På denna bottnen fick jag en fördjupning, så jag har skurit bort de höga kanterna runtom. 

 Ta plastfolien som är över och strama åt och lägg över. Plasten ska sitta tight runtom. Har jag ingen form att ha den fyllda tårtan i brukar jag dra ut en lång bit folie till och dra åt några varv runt tårtan, så brukar den också bli stabil och bra.
Sedan är tårtan färdig för att åka in i kylen!
När det sedan är dags att ta bort plasten efter en natt i kylen har fyllningarna "satt sig" så pass bra att de inte ska vara några problem att vända tårtan upp och ner för att få bort all plast. 
Spackling av en tårta är det moment som jag lägger ner mest tid på (Om man bortser från dekorering och det som hör till där!) 
Det är viktigt att få en jämn slät spackling, för att tårtan ska bli slät och fin.
Har man inte specifika önskemål om grädde så brukar jag spackla med ett mycket tunt lager smörkräm.
Tänk på att smörkrämen ska vara ganska mjuk, annars finns det risk att den fastnar i bottnen och får bottnen att smula sig. Känns den lite hård så kör den några sekunder i mikrovågsugnen!
Jag brukar börja med att lägga en stor kladd med smörkräm uppepå tårtan

Sedan tar jag en spackel. (Köpte faktiskt ett set med målarspatlar på Rusta för några år sedan, fungerar perfekt att spackla med, annars fungerar en vanlig smörkniv också väldigt bra!)
Smeta ut smörkrämen över locket...
  

...och ner över sidorna.

Arbeta runt kanten, flera varv. Ha ett lätt, jämt tryck på spackeln hela tiden. 
Har du en snurrplatta är den väldigt användbar i detta moment!


Fyll igen eventuella hål. Låt spacklingen ta tid! Slutresultatet blir så mycket bättre!
Ett tips är att när du känner dig nöjd, sätt dig ner i ögonhöjd med tårtan. Ser den jämn ut uppepå också, eller sluttar den?
Ge dig inte förrän du är nöjd!
Nedan ser du min färdigspacklade tårta. De partierna som är vitare, har varit fördjupningar som krävt lite mer smörkräm.


När man täcker en tårta är det vanligast att man använder sig av sugarpaste eller marsipan. Men det finns även Marshmallowfondant, chokladpasta och säkert mer gott man kan täcka en tårta med. Här visar jag hur jag går tillväga när jag täcker en tårta med marsipan. 
Det man ska tänka på är att knåda marsipanen innan så att den blir lite mjukare och mer lättarbetat. Man ska inte heller kavla ut locket för tunt, utan det får gärna vara ca 0.5 cm tjockt. 
Jag brukar räkna med cirka 500g marsipan till en tårta som är 24 cm i omkrets. Det är bättre att få över än att man måste göra den så tunn så det finns risk för att den spricker.
För att veta hur stort lock man ska kavla ut brukar jag mäta höjden, multiplicera den och sedan lägga till diametern på tårtan, sedan lägger jag till cirka fem centimeter för att ha lite marginaler. Denna tårtan var 20 cm i diameter och 7 cm hög, Så jag räknade med cirka 34 cm (20 + 7 + 7), plus 5 cm extra. Alltså cirka 39 cm i diameter!
Något jag också använder mig av är en "duttpåse". En (oanvänd!) skumtvättlapp som man lägger lite potatismjöl i och klämmer åt med en påsklämma. Perfekt för att få ett jämnt lager av potatismjöl som man har när man kavlar ut!
Jag brukar knåda marsipanen och forma den till en någorlunda jämn klump, inte så noga! Och sedan dutta ut lite potatismjöl på underlaget och lägga den på det. 
Även kaveln får sig en dos potatismjöl, sedan börjar jag kavla några tag. 
 Jag vänder på marsipanen ofta, för att den inte ska fasta i underlaget eller kaveln ser jag också till att det finns potatismjöl så det räcker.
Jag brukar kavla några tag så det blir en rektangel, sedan vrida på den ett kvarts varv och kavla tills det är en kvadrat igen. Lyfta upp, mjöla, vända upp och ner, tillbaka till underlaget och fortsätta kavla tills det är en rektangel osv...

Se till att det hela tiden finns mjöl så det räcker, det är alltid lika tråkigt att börja om för att man varit snål med potatismjölet!

Följande procedur kunde jag inte fotografera - hade ingen hand över!  
Men när locket är lagom stort lyfter jag försiktigt upp det, och lägger det över mina händer/ underarmar.  
Sedan tittar jag så det är någorlunda över mitten på tårtan och lägger försiktigt ner det och viker undan mina händer.

Sedan börjar jag med att släta ut uppepå, och fortsätter sedan neråt över kanten.

Det kan bli många veck, speciellt längst ner mot kanten, som kan se ut så här.
Då får man försiktigt lyfta upp lite, dra lite försiktigt samtidigt som man med andra handen slätar ut vecken. 

Till sist har man (förhoppningsvis!) en tårta fri från veck!

 Jag tar sedan en pizzaskärare och skär bort det överflödiga. Jag skär en liten bit ut, marsipanen kan ibland dra sig tillbaka lite.

Sedan tar jag en "smoother" - ett speciellt "utslätningsverktyg" som jag köpte i USA för en dollar. Finns i tårtbutiker här med, lite dyrare tror jag dock de är! Med ett försiktigt med bestämt tryck drar jag runt uppepå och längs med kanterna. Jag brukar mjöla även på smoothern så den inte fastnar och river upp hål, det är inte roligt, tro mig :-)


Färdigt! Just denna tårtan ser lite ojämn ut uppepå, det skulle på en våning till, annars får man gå på ännu hårdare med smoothern :-)