Denna tårtan har jag läst mycket om, och många har lovordat den så jag har länge velat ha en chans att testa den, och äntligen fått en!
Jag följde inte receptet helt och hållet, utan valde att ha det som en täckt tårta, så jag spacklade med det sista av fyllningen och täckte med fondant istället för att bara spackla med fyllningen och sedan hälla på en ganache och lägga färska biggarårer på toppen som de klassiska tårtorna har.
Bottnarna blev i alla fall galet goda tycker jag, nog de godaste chokladbottnarna hittills!
Fyllningen var också väldigt god, men jag saknade lite mer körsbärssmak. Jag hade en körsbärsmarmelad med bitar i, nästa gång väljer jag nog en helt slät.
Men jag kan varmt rekommendera ett testbak av denna, i alla fall bottnarna.
Någon beskrev dem som chokladpudding fast bakad, och hur konstigt det än lät så är jag i efterhand beredd att hålla med :-)
Very cherry chocolate cake
Bottnar:
2 ägg
2,5 dl starkt kaffe
2,5 dl filmjölk
1,25 dl neutral olja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk äkta vaniljpulver
Fyllning:
500 g mascarpone
120 g strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
drygt 3 dl vispgrädde
2,5 dl körsbärsmarmelad
1. Vispa ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke på låg hastighet i
någon minut.
2. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och
tillsätt dem sedan till äggsmeten och vispa smeten på medelhög hastighet
i ca 2 minuter.
3. Fördela smeten i tre smörade och mjölade bakformar,
diameter 20 cm (lägg gärna en rundel bakplåtspapper i botten på
formarna), skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt.
4. Grädda kakorna ca 15-20 minuter i 175 grader i mitten i ugnen. Använd en
provsticka för att se om bottnarna är klara, när provstickan är torr är
kakorna klara. Kakorna ser kladdiga ut på ytan men så ska det vara.
5. Ta
ut kakorna och låt dem vila i formen ca 20 minuter innan de vänd upp och
ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan
monteras.
6. Vispa under samman mascarpone, socker, vaniljpulver och
grädde till en fluffig, fast kräm.
7. Tillsätt körsbärsmarmeladen och vispa
så allt blandas jämt.
8. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett
lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager, spara eventuellt lite kräm att spackla med när det är dags att täcka eller äta tårtan!
Den där har jag också läst om på många bloggar och sparat receptet för att testa någon gång. Nu blev jag ännu mera övertygad om att testa speciellt bottnarna snart, fyllningen får nog vänta ännu...
SvaraRaderaJag håller med Tove. De här låter så annorlunda att jag måste testa!
SvaraRaderaTror du jordgubb och lime passar bra i denna?
SvaraRaderaJag tror det blir väldigt gott Sabina!
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaDu har en superbra blogg!
Jag tänkte prova att göra dessa bottnar, fast med en fyllning av rårörda hallon i vispgrädde, och lemoncurd, täckt med chokladsugarpaste. Vad tror du om det? Undrar även om du tror att 1.5 sats smet kan bli lagom till 4 stycken 20-cm bottnar?
mvh. Alexandra
Jag gjorde denna. Supergod!!! Fyllde med dumlefudge och jordgubsmousse. La ultimata choclate frostig rejält på toppen.
SvaraRadera