måndag 13 februari 2012

Väldigt goda vanilla cupcakes

Vaniljcupcakes... Jag har alltid tyckt att det har varit lite smaklöst och velat ha något extra i. Ända tills jag testade dessa. De är riktigt goda! Tove skrev om dem för någon vecka sedan, och sedan dess har jag gjort inte mindre än tre omgångar av dem! Och även om jag andra gången råkade tabba mig lite, och hällde bakpulvret med sockret och knäckte i ett ägg med dubbla gulor, så blev de lika goda! Det ska dock tilläggas att de reser sig ganska mycket. Formarna till dessa fyllde jag knappt till hälften, och eftersom de ska spritsas ovanpå tycker jag att de blev helt lagom.
Testade även att göra en halv sats, som gav 26 st minicupcakes, blev jättebra det med!

Vaniljcupcakes, ca 12 stora eller 50 mini

100 g rumsvarmt smör
130 g finkornigt socker

0,5 tsk vaniljpulver
2 ägg

150 g mjöl

1 tsk bakpulver
1,5 dl grädde


1. Vispa smör, socker och vaniljpulver.
2. Tillsätt äggen, ett i taget under omvispning. 
3. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och blanda ner i smeten tillsammans med grädden. 
4. Fördela smeten i formar och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 15-18 minuter för stora cupcakes, och ca 10 minuter för mini.

8 kommentarer:

  1. Vad roligt att du också gillade dem! Det där med att de stiger mycket märkte jag inte själv första gången men när vi sen gjorde dem på kursen så steg de jättemycket och blev riktigt toppiga... Nå, de kom inte över kanterna i alla fall, det var huvudsaken. ;)

    SvaraRadera
  2. Dessa låter jättegoda :).
    Jag undrar över en sak, när du skriver 12 stora muffins, menar du då jättestorleken eller "vanliga" cupcakestorleken?
    Jag gillar verkligen din blogg :)

    SvaraRadera
  3. Karin: Tack så mycket! När jag skriver stora så menar jag "normalstora" muffins!

    SvaraRadera
  4. Dessa ska jag lägga på minnet. Är de storbak nu när Sixten snart fyller år??? Försöka planera in när jag själv ska hinna med. Jag får väll baka på natten ;)

    SvaraRadera
  5. De såg smarriga ut :) Måste testas!

    SvaraRadera
  6. Hej. Jag undrar hur länge och hur man kan förvara marsipan efter man gjort en tårta alltså det som blir över. Glad för svar! Mvh/Camia

    SvaraRadera
  7. Hej
    Jag undrar över finkorningt socker? Menar du florsocker eller strösocker? Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  8. Erika: det är strösocker, fast mindre korn än vanligt. Säljs i kartonger vid vanliga strösockret!

    SvaraRadera