onsdag 8 februari 2012

Kalljästa Ciabatta


De som följt mig ett tag vet att jag är morgontrött av mig och tycker det är väldigt smidigt och gott med kalljästa bullar. Dvs. sådana som man rör ihop till på kvällen, låter jäsa över natten och bara bakar ut på morgonen. När jag häromdagen råkade snubbla över ett recept på kalljästa ciabatta så blev jag sugen på att testa till lördagens fikagäster.
Jag var lite orolig först att det inte skulle räcka, då det skulle bli 18 bullar, vilket betydde ca 1.5 bulle per fikagäst. Men de blev verkligen stora och med stora härliga luftbubblor, precis som ciabatta ska vara.Väldigt goda blev de också, och kommer att bakas fler gånger här hemma! Receptet har jag hämtat från bloggen "Mina bästa recept och några till"
Ett tips bara är att om det morgonen efter ser ut som nedan:

Då vet ni att ni tagit för liten skål :-) Jag tog en 4 liters skål, som visade sig vara lite för liten! Men det gick bra ändå, det blev många stora och goda bullar :-)

18 stycken

1/2 pkt jäst
12 dl vatten
1 msk salt
2 msk honung
2 dl grahamsmjöl
1,9 - 2,4 liter vetemjöl

1. Smula jästen i en stor bunke.
2. Tillsätt vatten, salt och honung.
3. Rör ner grahamsmjöl och vetemjöl.
4. Blanda allt med en trägaffel eller stor slev. Degen ska vara riktigt lös.
5. Lägg på ett lock eller plasta in bunken. Ställ degen kallt över natten, gärna i kylen.
6. Strö vetemjöl på bakbordet och häll upp degen.
7. Dela den med hjälp av 2 degskrapor i 18 bitar (du ska inte ta i degen med händerna).
8. Lägg degbitarna på bakplåtspapper på 2 eller 3 plåtar. Grädda i 10-15 minuter i ca 225 graders värme. Låt svalna på galler.

5 kommentarer:

  1. Kalljäst är the thing! De här ser riktigt smarriga ut!

    SvaraRadera
  2. Vilka otroliga bakverk du gör!! Superfina och säkert minst lika goda som dom ser ut!!

    SvaraRadera
  3. ser gott ut,a ja brukar ha 5 liter för man vet ju aldrig med degen.
    inte de roligaste och vakna till deg överallt

    SvaraRadera
  4. Gud så goda dom vart, testade själv göra detta recept och gräddade dom imorse. Kommer verkligen baka de här mer! Super gott :) tack för en bra blogg med mycket goda recept och idéer :)

    SvaraRadera