söndag 5 februari 2012

Gift box cake

 Detta är nog årets mardrömstårta..jag hoppas i alla fall att ingen blir värre! Allt som kunde gå fel gick fel kändes det som! Så här kommer en cirka kilometerlång utläggning om allt:

När min kompis Maria frågade om jag vill göra hennes 30-årstårta och som en gift boxcake blev jag väldigt glad! Detta är några av mina favorittårtor att göra, och jag har ständigt nya idéer för hur jag ska göra min nästa gift box. Den fick gärna smaka så mycket choklad som möjligt, och gärna lite kaffe också.
Det som gick snett började redan vid bakandet av tårtan. Den ena fyllningen blev alldeles för lös, och var överallt kändes det som. Bottnen gick sönder i flera delar, och när jag väl fyllt och plastat in tårtan kändes det som om innehållet låg huller om buller inuti tårtan. Smaken var det nog inget fel på, men den hade nog inte varit så snygg att skära upp. Så dagen efter åkte den in i frysen i stället i väntan på ett annat tillfälle, och jag bakade en ny tårta, med en ny sorts botten och delvis annat innehåll.Denna fick fyllas, den ena fyllningen kändes oroväckande lös, och sedan stå och vila ett dygn.
När jag sedan full av förväntan och längtan ska börja täcka och dekorera tårtan visar det sig att ena fyllningen är lös, och försöker rinna ut. Jag fick spackla snabbt med smörkräm och sedan ställde jag tårtan i frysen för att den skulle stelna snabbt. Men det blev inte bättre för det. När locket kom på började tårtan bukta ut och inta en väldigt rund form...suck.. Och denna typen av tårtor som ska ha så raka kanter som möjligt.
Det var i alla fall inte så svårt att bestämma fram och baksida.
Överlag tyckte jag att tårtan blev för "bubblig" och ojämn. Och rosetten som jag såg framför i tankarna mig blev inte alls så snygg som jag ville.
Det var nästan som man skämdes när man lämnade ut tårtan, och det är aldrig roligt. Jag tänkte i mitt stilla sinne när jag höll på och svor att den säkert skulle smaka skit också, som kronan på verket...
Men jag fick ett sms av Maria på kvällen att hennes syster älskat tårtan, att hon själv tyckte smaken med kaffe blev underbar med chokladen, och att svärmor tyckte den var lite torr. Så nog hade den mått bra av det där extra dygnet den aldrig fick. Men det var skönt att höra att den uppskattades.
Som tur var gjorde jag en tårta till hennes son med som jag blev supernöjd med, den kommer senare i veckan!

Innehållet i denna tårtan var:

Chokladbotten
Kaffemousse
Chokladmousse
Mjölkchokladmousse
Spacklad med chokladsmörkräm
Täckt med marsipan


10 kommentarer:

 1. Oj nej vilka jobbiga äventyr! Håhå, man är nog nära att ge upp såna gånger. Tycker i alla fall tårtan ser fin ut, och huvudsaken är ju att den smakade, och att följande tårta lyckades! :)

  SvaraRadera
 2. oååå fya.. för krångliga tårtor.. men av ditt missöde syns ingenting.. tårtan var ursnygg.. riktigt stilig som en gift box tårta skall vara..

  SvaraRadera
 3. Jag har följt din blogg ett tag och är oerhört imponerad av dina bakverk! Alla misslyckas vi ibland med det vi gör och oftast är det bara vi själva som märker det...

  Ha en skön vecka!

  Madde

  SvaraRadera
 4. Huj nej va hämskt! Låter lite som mina problem med tävlingstårtan XD Jag har inte ännu sluppit till å laga en giftbox cake, men sen när jag slipper till kommer jag garanterat att kika inn hit för inspiration ;) Ha en trevlig söndags kväll!

  SvaraRadera
 5. Usch och fy, förstår din frustration. Men den ser hur fin ut som helst, tycker vi.

  SvaraRadera
 6. Den var superfin. Syns inte alls dina äventyr

  SvaraRadera
 7. Vilken otur men jag tycker tårtan ser supersmarrig ut =) Ny Ib Laursen-tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla =)

  SvaraRadera
 8. Visst är det frustrerande när det strular när man gör tårtor, och ibland gäller det att ha tålamod för att inte slänga den i väggen.. :)

  Hur som helst så är denna tårta urläcker tycker jag!

  SvaraRadera
 9. Oj vilket marddrömsäventyr, men tårtan blev iaf jättesnygg för de :)

  SvaraRadera
 10. Åh! En värsta mardröm, verkligen! Tur födelsedagsbarnet var nöjd iaf ;D

  SvaraRadera