måndag 6 februari 2012

Hjärtformad rulltårta


Rulltårta är otroligt enkelt och snabbgjort, men ska jag vara ärlig har jag faktiskt aldrig varit särskilt glad för detta bakverk. Jag vet inte riktigt vad det är, men något är det som gör att det faktiskt aldrig har bakats i detta hemmet innan. Men när jag såg en"hjärtrulle" som denna kallas i boken "Vackra hjärtan" så blev jag så sugen på att testa. När jag funderade på vilka smaker jag gillar kom jag fram till att en rulltårta med smak av banan och Nutella nog hade varit gott. Men bananen ville jag helst ha i själva kakan och inte fyllningen. Efter att ha letat och letat hittade jag inget recept någonstans med detta, och komponerade därför ihop ett eget, med inspiration från lite överallt. Så om det finns några speciella regler för vad som får och inte får finnas med i en rulltårta ber jag om ursäkt, men detta är min variant i alla fall! Eftersom jag tyckte det var lite passande färgade jag smeten rosa också :-)
Smaken blev väldigt, väldigt god! Tyckte till och med jag! Svärföräldrarna var här också, och speciellt svärfar tyckte mycket om den! Själva hjärtformen är busenkel att få till också, instruktioner kommer längre ner i inlägget.
Receptet funkar bra till en plåt på ca 25x 35 cm.

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
2 mosade bananer


Fyllning
1 sats nutellafrosting


1. Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt.
2. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
3. Blanda i mjölken och sist bananerna.
4. Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
5. Grädda mitt i ugnen, 250 grader i cirka 4-5 minuter.
6. Lägg ett jämnt lager strösocker på ett annat bakplåtspapper och vänd kakan upp och ner på denna, direkt när den kommer ur ugnen.
7. Bred på fyllningen och rulla snabbt ihop till en rulle som du lägger in i kylen. Det blir lite kladdigt men det stelnar inne i kylen.


Så till hjärtformen då.
Platta till rulltårtan lite, så den blir lite oval


 Skär sedan en bit, precis som man brukar skära rulltårtor.
Dela den på diagonalen.
Sedan tar man bara den ena av dessa två och vänder upp- och ner på, så har man ett hjärta!


Är bitarna väldigt olika och det är svårt att få till ett jämnt hjärta kan man ta två bitar rulltårta som man sedan skär på diagonalen, precis som jag visade, och sedan sätter man ihop de två vänstersidorna med varandra och högersidorna med varandra. Hoppas ni förstår vad jag menar, annars får jag försöka förklara det bättre :-) 

5 kommentarer:

 1. Vilken rolig idè. Häftigt att färga smeten rosa man förvänta sig ju då en helt annan smak. Luriga Linda!!!

  SvaraRadera
 2. vilken underbar idè,så sött och perfekt till alla hjärtans.nä här blir de inte heller så ofta man gör rulltårta,typ en gång per år.
  gott ser de ut och vara i alla fall

  SvaraRadera
 3. Åh vad kreativt, detta har jag faktiskt aldrig sett förut :))

  SvaraRadera