onsdag 16 februari 2011

Veckans bröd - Grytbröd

Sättet att baka detta bröd  på kallas för autolys. Detta betyder att man låter tiden istället för maskinen att göra jobbet. Den ska alltså inte knådas länge utan mjöl och vatten blandas snabbt ihop, sedan får degen vila 20 minuter innan saltet tillsätts och degen får bearbetas ytterligare. Under vilan utvecklas glutenet som gör degen elastisk. Receptet har jag hittat i boken "Surdegsbröd" av Martin Johansson. Brödet blev väldigt gott och lite segt. Jag tycket metoden att baka det på också var lite rolig. 
I originalreceptet är det vetesurdeg, men jag hade rågsurdeg och det blev väldigt gott det med!
Utöver ingredienserna behöver man också en gjutjärnsgryta, en handduk och ett durkslag.

Grytbröd

3 dl vatten
1/4 pkt jäst
6 dl vetemjöl special
1 tsk salt.

1. Blanda surdeg vatten och jäst i en bunke. Rör till jästen löst sig. 
2. Tillsätt mjölet och rör med en träslev till mjölet blandat sig med vätskan.
3. Täck med plast och låt vila cirka 30 minuter. 
4. Blanda i saltet och rör om några minuter med träslev.
5. Låt degen vila cirka en timme.
6. Spänn degen genom att vända runt den i bunken. Ta tag i degens ytterkan och vik den mot mitten några gånger. Det är inte så noga hur det går till, bara det känns att degen spänns. Fukta händerna med vatten så fastnar inte degen. 
7. Upprepa ovanstående moment två gånger med cirka en timmes mellanrum.
8. Efter sista vikningen låter du degen stå tills den dubblat sin ursprungliga storlek, ca 30 minuter.
9. Lägg en bakduk i ett durkslag och strö på lite vetemjöl. Vill man vara på den säkra sidan strör man också på lite rågmjöl som kan hindra degen från att fastna i handduken.
10. Häll ut den mycket lösa degen på ett mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en kvadrat. 
11. Vik ihop den till ett litet paket, strö på lite mjöl och lägg den med skarven nedåt i handduken.
12. Låt degen jäsa tills den rest sig några centimeter, ca 30 minuter. 
13. Sätt ugnen på 250 grader, med en gryta (2 1/2 liter) eller en tjockbottnad kastrull på ett galler strax nedanför mitten. 
14. Ta ut den heta grytan ur ugnen och ställ den på ett värmetåligt underlag. 
15. Lyft av locket och häll sedan över degen. Skaka försiktigt grytan så att degen ligger jämnt.
16. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen.
17. Öppna ugnen och lyft av locket efter 15 minuter, och låt sedan grytan stå ytterligare 25-30 minuter i ugnen (innertemperatur 94-96 grader).
18. Ta ut grytan och vänd ut brödet. Låt svalna på ett galler. 



5 kommentarer:

  1. Mmm, detta brödet är också en av mina favoriter. Jag brukar också köra med rågsurdeg! Blir så sugen nu!

    SvaraRadera
  2. Varför inte baka i lergryta? Det blir en jätte god och knaprig skorpa

    SvaraRadera
  3. Tror jag säker mamma, ska bara hitta den F#%*}*#*~£{bannade grytan...:-)

    SvaraRadera
  4. Det brödet har jag inte testat på i boken ännu, det måste jag ta och göra :-), lergryta så smart, den kan jag ju använda, den ligger oanvänd i källaren

    SvaraRadera
  5. Vad gott det ser ut! :) Trevlig Helg!

    SvaraRadera