måndag 28 februari 2011

Red Velvet Cake

Red Velvet, denna mytomspunna tårta var man ju tvungen att testa!
Jag har googlat runt lite. Om följande fakta stämmer fullt vågar jag inte lova, men lite bakgrundsfakta är alltid roligt! Är det något som är fel får ni gärna rätta mig!

Tårtan härstammar från den amerikanska södern, och kan också kallas Devils cake och One Hundred dollar cake. Den röda färgen uppkom från en kemisk reaktion mellan mjölk, vinäger och kakao. Men i dag är kakaon så förändrad så det blir inte samma effekt längre, utan man får tillsätta karamellfärg för att få till den riktigt röda färgen.

Detta blev verkligen ingen klassisk svensk tårta, men väldigt god!
Den blev verkligen en av mina nya favoriter!
Receptet är hämtat på Sockerrus
Bilden visar hur tårtan ser ut när den är uppskuren.


Red Velvet Cake

1  2/3 dl mjölk
2/3 msk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)
80 g rumstempererat smör
3 dl socker
2 ägg
45 ml röd hushållsfärg (el 2 msk röd pastafärg)
1,5 msk kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3  3/4 dl mjöl
2/3 tsk salt
2/3 tsk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)
2/3 tsk bikarbonat

1.Häll mjölken i ett glas och rör ner 2/3 msk vinäger. Låt blandningen stå i 8-10min.
2. Vispa smör och socker till en mjuk fluffig kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
3. I en annan skål blandar du kakao, karamell/pastafärg och vaniljpulver. Blanda väl.
4. Häll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl.
5. Tillsätt mjölkblandningen samt mjölet och saltet. Rör om tills allt blandats.
6. Blanda vinägern och bikarbonaten i en liten skål och tillsätt detta i smeten (det kommer bubbla till lite).
7. Blanda till en jämn smet.
8. Smörj en form på 20-26cm (beroende på hur hög du vill ha den) och grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
9. Låt svalna något innan du tar den ur formen.




Dela den i valfritt antal delar och fyll med whipped cream frosting

9 kommentarer:

  1. Är sugen på att testa att baak en sådan kaka. Så många som gör den har jag sett :)

    SvaraRadera
  2. oj vad spännande, jag har varit sugen på att testa flera gånger.

    SvaraRadera
  3. Har gjort denna (men enligt ett annat recept) för länge sen men jag verkar vara den enda som inte förstår mig på det speciellt goda med red velvet cake. :-) Måste kanske ge den en ny chans. :-)

    SvaraRadera
  4. Man blir väldigt sugen på att testa denna kaka, väldigt poppis nu ju! :)

    SvaraRadera
  5. Det är verkligen en supersmarrig kaka :-)

    SvaraRadera
  6. Vi har oxå gjort denna makalöst goda tårta, god men mäktig...:)

    SvaraRadera
  7. Red velvet cake kommer ursprungligen från waldorf astoria. Du har fått historian lite fel där desvärre. Så den har inget med den amerikanska södern att göra.

    SvaraRadera
  8. Hjälp, har försök och följe receptet till punk och prick men får inte till färgen. Den blir mer brun den röd. Varför?

    SvaraRadera
  9. Tsk eller msk av vinägern? Står tsk i ingredienslistan och msk i beskrivningen

    SvaraRadera