Detta recept på tårtbotten kommer från boken "Festliga Tårtor" av Alice Lindberg.
Det blir en väldigt saftig och tung botten. Absolut ingen man ska baka om man vill ha en klassisk Svensk botten som knappt ska märkas. Men för "chock o holics" är den given :-) Den är även god att äta som den är, som en klassisk chokladkaka. Jag hade denna tårtbottnen i bland annat snowboardtårtan.
Receptet är till en form på 20 cm, men jag tror att det lugnt går att använda till en 24 form med.
150g smör
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 ägg
1 1/2 dl hett vatten
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret. Vispa upp äggen lätt.
2.Blanda alla torra ingredienser, tillsätt smöret och äggen.
3. Tillsätt det heta vattnet och rör om till en jämn smet.
4. Häll smeten i en smord och mjölad form, ca 20 cm i diameter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Mums! Måste testa att göra chokladbotten någon gång.
SvaraRaderaPerfekt med lite bra tårtbottenrecept! Det behövde jag! :-)
SvaraRaderaHar också den boken, men inte testat just det receptet ännu, choklad är alltid gott :-)
SvaraRaderaBlir det 3 bottnar på detta recept?
SvaraRaderaDet blir en botten som man kan dela på tre!
SvaraRaderaTack så mycket! =)
SvaraRaderaJag gjorde denna chokladkakan.Saftig var den,men den gick inte dela den på tre för den inte var tillräckligt högt.Jättebra recept annars,tack.
SvaraRaderaJag följde "slaviskt" receptet ovan. Tårtbottnen blev så torr och smulig att det knappt gick att dela i två delar trotts att den blev hög. Varför ska man ha het vatten? Den hade blivit mycket saftigare med vanlig mjölk i :-(
SvaraRaderaGår inte att använda som tårtbotten. Smular sönder. Blir definitivt inte 3 bottnar heller.
SvaraRaderaHåller med ovanstående talare. Den smakar bra, men funkar inte att dela alls då den bara smular sönder. Och då väntade jag ändå tills den kallanat ordentligt. :/
SvaraRadera