onsdag 2 februari 2011

Surdegsbörd med honung



Januari är slut och jag har ännu inte handlat något bröd detta året, känner mig faktiskt ganska duktig! Veckans bröd är ett surdegsbröd som jag hittade hos Heavenly Cupcake
Det blev två ganska små goda limpor av receptet. Att de blev så gjorde inte något eftersom de var godast de första två dagarna!

3 dl vatten
1 1/2 msk fast honung
0,3 dl rågsurdeg
3 dl vetemjöl special
4 dl rågmjöl
15 g jäst
2 tsk salt

1. Blanda samman alla ingredienser
2. Knåda degen på låg hastighet i maskin, ca 3 minuter.
3. Höj hastigheten och knåda i ytterligare 9 minuter, låt degen sedan jäsa i 1 1/2 timme.
4. Dela degen i två bitar och runddriv den. Det betyder att du tar kanterna på degen och viker dem under så att ytan på degbiten blir slät och spänd. Låt vila i 10 minuter.
5. Vik och rulla ut degbitarna till limpor. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper, skär ett snitt på längden.
6. Låt bröden jäsa i 1-1 1/2 timme eller till dubbel storlek.
7. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden, spruta in vatten i ugnen med blomsterspruta och sänk temperaturen till 220 grader.
8.Grädda bröden i 25-30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Förvara bröden i pappers- eller tygpåse.


Kunde inte låta bli att ta med mina fina tulpaner jag fick häromdagen!

2 kommentarer:

  1. Just det, såg receptet hos henne men inte testat det ännu, det måste jag ta och göra, behöver fylla på med lite nytt bröd här hemma

    SvaraRadera
  2. Mmm mumsigt, duktigt av dig att baka eget bröd. Det är något som jag prioriterat bort den senaste tiden. Synd, för det är ju mycket godare än köpebröd.

    SvaraRadera