fredag 11 februari 2011

Tårtskola! Hur man bakar en tårtbotten!


Jag får ofta frågor om hur jag gör mina tårtor, allt från hur man gör tårtbotten till hur man gör dekorationer. Så här startar en liten guide till hur man gör en tårta. Jag ska försöka lägga in så många inlägg jag hinner under helgen och den kommande veckan, så man kommer en bit på vägen i alla fall! Nu är det ju inget som säger att detta är rätt sätt, utan detta är hur jag gör, och vad jag tycker funkar bra :-) 
Detta inlägget handlar om hur jag går till väga när jag bakar mina bottnar, eller anslag som det också heter. 
Jag brukar baka dem i god tid innan och sedan frysa in. Dels är det skönt att vara förberedd, men det är också lättare att dela ett anslag som är lite fruset fortfarande!
Något som är viktigt i de recepten där det står att ägg och socker ska vispas länge är att verkligen göra så! 
Jag brukar alltid köra mina i minst tio minuter. 
Jag gör det i hushållsassistenten, och så här ser det ut från början:

 Efter cirka tio minuter ser det ut såhär: 


Under tiden som maskinen kör kan man förbereda formen. (Har man ingen maskin utan vispar med elvisp så får man göra detta innan eller efter istället :-))
Jag använder mig av både springformar och fasta formar. Eftersom ströbröd ibland kan ge smak, plus att nötallergiker inte tåler detta bröar jag aldrig formen, utan klär in den med bakplåtspapper i stället.
Att klä kanterna med papper är också bra om man planerar att göra en väldigt hög botten, så den inte rinner över i ugnen!
På bilden nedan har jag bara klämt fast papper i botten på en springform:
 Det som blir över på sidan klipper jag av och delar på två:
 Sedan penslar jag formens kanter med flytande margarin och fäster pappersremsorna längs med kanterna:

När smeten är klar är det bara att hälla den i formen och in i ugnen.

 Något man ska tänka på är att aldrig öppna ugnsluckan under de första tjugo minutrarna, eftersom bottnen då kan sjunka ihop.


När man tagit ut bottnen så låt den vila ett slag i sin form, ca tio minuter.
 Sedan är det bara att ta ut den, vänder man kakan upp och ner så brukar den jämna till sig ganska bra i kanterna.
Färdig!

1 kommentar:

  1. Mina bottnar sjunker alltid i mitten och det blir som en krater. Jag öppnar inte luckan för tidigt. Jag har testat att grädda längst ner och ett snäpp upp men samma resultat, vad gör jag för fel tro?!?

    SvaraRadera