fredag 25 februari 2011

Ljus eller chokladtårtbotten

Detta är min nya favoritbotten, väldigt lik Leilas goda till smaken, fast den blir hög och fin! Denna använder jag  i så gott som alla mina tårtor.
Vill man ha

Till en form på ca 26 cm behövs:

6 ägg
2 dl socker
ev. 1 tsk sponge cake stabilizer
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Vispa ägg, socker och ev. sponge cake stabilizer poröst, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper pch häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.

8 kommentarer:

 1. Liknar den jag brukar göra "Monnies tårtbotten" gud vad du e aktiv i ditt bloggande..:-) Trevlig helg

  SvaraRadera
 2. Vilken bra recept! kanske jag ska prova nångong ;)

  SvaraRadera
 3. Har bakat min tredje botten efter detta recept nu (den 3:e är i ugnen).. Stickan känns torr efter 35min, men när de kommer ut så sjunker de ihop. Ska de göra det? Goda blir dem!

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att du gillat dem! Ja de har en tendens att sjunka ihop en aning. Brukar vara mer om man inte har sp i. Mina brukar sjunka ihop lite, men fortfarande vara så höga så att de med lätthet kan delas. Jag är själv ingen kemiexpert, men tydligen spelar tiden man vispar äggen och sockret stor roll! Hoppas de blir bra ändå!

  SvaraRadera
 5. Jadå de blir bra! Lite döbakta i mitten, men det är bara gott :) Bakar inte tårta så ofta så det blir lönt att handla SP tycker jag.. Höga och fina blir de verkligen, till och med jag får ut 3 bottnar! Höll stenhårt på 10min, har en smart elvisp med tidtagare på.. Du kan se mina ena tårta på bloggen. De andra 2 ska jag göra imorgon :)

  SvaraRadera
 6. Hej! VAr hittar jag sponge cake stabilizer? Mycket spännande recept, tänkte testa den.

  SvaraRadera
 7. Hej! Jag köpte mitt på nätet på Strössel & Annat. Lycka till!

  SvaraRadera
 8. Hej hej! Jag har försökt färga bottnarna med Hushållsfärg (http://kryddburken.se/wp-content/uploads/2011/04/karamellf%C3%A4rg_dr_oetker.jpg) för att göra en regnbågstårta, men bottnarna sjönk i hop och blev platta som pannkakor. Har nu i efterhand sett tipset om att vispa hårdare (jag vispade i över 10 minuter i matberedaren, men fick aldrig den vita färgen så körde nog inte tillräckligt hårt). Jag är dock orolig för att vätskan (använde ca två flaskor à 40 ml karamellfärg i rinnande form/sats) i hushållsfärgen gör smeten rinnigare, har någon något tips på hur jag kan stadga upp smeten och "kompensera" för den extra vätskan? .

  SvaraRadera