måndag 21 februari 2011

Tårtskola! Hur jag täcker en tårta

När man täcker en tårta är det vanligast att man använder sig av sugarpaste eller marsipan. Men det finns även Marshmallowfondant, chokladpasta och säkert mer gott man kan täcka en tårta med. Här visar jag hur jag går tillväga när jag täcker en tårta med marsipan. 
Det man ska tänka på är att knåda marsipanen innan så att den blir lite mjukare och mer lättarbetat. Man ska inte heller kavla ut locket för tunt, utan det får gärna vara ca 0.5 cm tjockt. 
Jag brukar räkna med cirka 500g marsipan till en tårta som är 24 cm i omkrets. Det är bättre att få över än att man måste göra den så tunn så det finns risk för att den spricker.
För att veta hur stort lock man ska kavla ut brukar jag mäta höjden, multiplicera den och sedan lägga till diametern på tårtan, sedan lägger jag till cirka fem centimeter för att ha lite marginaler. Denna tårtan var 20 cm i diameter och 7 cm hög, Så jag räknade med cirka 34 cm (20 + 7 + 7), plus 5 cm extra. Alltså cirka 39 cm i diameter!
Något jag också använder mig av är en "duttpåse". En (oanvänd!) skumtvättlapp som man lägger lite potatismjöl i och klämmer åt med en påsklämma. Perfekt för att få ett jämnt lager av potatismjöl som man har när man kavlar ut!
Jag brukar knåda marsipanen och forma den till en någorlunda jämn klump, inte så noga! Och sedan dutta ut lite potatismjöl på underlaget och lägga den på det. 
Även kaveln får sig en dos potatismjöl, sedan börjar jag kavla några tag. 
 Jag vänder på marsipanen ofta, för att den inte ska fasta i underlaget eller kaveln ser jag också till att det finns potatismjöl så det räcker.
Jag brukar kavla några tag så det blir en rektangel, sedan vrida på den ett kvarts varv och kavla tills det är en kvadrat igen. Lyfta upp, mjöla, vända upp och ner, tillbaka till underlaget och fortsätta kavla tills det är en rektangel osv...

Se till att det hela tiden finns mjöl så det räcker, det är alltid lika tråkigt att börja om för att man varit snål med potatismjölet!

Följande procedur kunde jag inte fotografera - hade ingen hand över!  
Men när locket är lagom stort lyfter jag försiktigt upp det, och lägger det över mina händer/ underarmar.  
Sedan tittar jag så det är någorlunda över mitten på tårtan och lägger försiktigt ner det och viker undan mina händer.

Sedan börjar jag med att släta ut uppepå, och fortsätter sedan neråt över kanten.

Det kan bli många veck, speciellt längst ner mot kanten, som kan se ut så här.
Då får man försiktigt lyfta upp lite, dra lite försiktigt samtidigt som man med andra handen slätar ut vecken. 

Till sist har man (förhoppningsvis!) en tårta fri från veck!

 Jag tar sedan en pizzaskärare och skär bort det överflödiga. Jag skär en liten bit ut, marsipanen kan ibland dra sig tillbaka lite.

Sedan tar jag en "smoother" - ett speciellt "utslätningsverktyg" som jag köpte i USA för en dollar. Finns i tårtbutiker här med, lite dyrare tror jag dock de är! Med ett försiktigt med bestämt tryck drar jag runt uppepå och längs med kanterna. Jag brukar mjöla även på smoothern så den inte fastnar och river upp hål, det är inte roligt, tro mig :-)


Färdigt! Just denna tårtan ser lite ojämn ut uppepå, det skulle på en våning till, annars får man gå på ännu hårdare med smoothern :-)

9 kommentarer:

  1. Var duktig du är på beskrivning. Snart är jag färdig examinerad i din tårtskola :)

    SvaraRadera
  2. Den där duttpåsen är himla käck :-)

    SvaraRadera
  3. Sara: tårtskolan är nog inget för dig, den har du redan gått, du är ju hur duktig som helst!

    Fluffan: ja den är så enkel och så bra!

    SvaraRadera
  4. Hejsan! vilken bra beskrivning - tack! har en fråga dock: om man skall fodra marsipanen - hur gör man det? och när i processen? Penslar jag olja på ovansidan efter att jag kavlat ut och sen försöker vända på marsipanen när man lyfter så att den sidan hamnar ned mot tårtan? Mvh Frida

    SvaraRadera
  5. Frida: När locket är färdigkavlat så brer jag på ett väldigt tunt lager smörkräm eller penslar på flytande margarin. Sedan får man som du skriver försiktigt vända på marsipanen innan man lägger på den. Ibland har jag glömt att fodra och det har fungerat ändå, men för säkerhets skull gör jag det alltid om jag kommer ihåg det!

    SvaraRadera
  6. Super bra beskrivning :D

    SvaraRadera
  7. Tack för en toppenbra beskrivning :)

    SvaraRadera
  8. Tack, bra beskrivning, har just gjort min första princesstårta till dotterns 6-års kalas. Gick super! Cecilia

    SvaraRadera
  9. Tack för en väldigt bra och detaljerad beskrivning! Gör två marsipantårtor till min dotters namngivningsdag. Det är mycket att lära sig! ��Men så fantastiskt kul, hoppas att mina tårtor går att äta. Haha.

    SvaraRadera