torsdag 24 februari 2011

Marshmallowfondant

Jag har länge velat testa marshmallowfondant, och i går gjorde jag äntligen slag i saken!
Det var väldigt enkelt att göra, nästan löjligt enkelt! Jag testade att göra den med Haribos "Chamallows", men man ska kunna ta andra skumgodisar med. Jag har hämtat receptet på mycakes, och Carola som har den sidan har testat att göra med skumtomtar, vilket låter väldigt gott!
Resultatet blev en väldigt mjuk och elastiskt massa, som smakar betydligt godare än de sorters sugarpaste jag hittills smakat. Det är svårt att beskriva smaken, väldigt söt, fast med smak av marshmallows.
Av denna satsen blir den ca 700g fondant, så det räcker lugnt till att täcka en 25 cm tårta!
Jag ändrade lite i receptet, så här är min variant. 


Marshmallowfondant


220 g marsmallows
2 msk vatten
ca 20 g kokosfett
1 pkt florsocker

1. Lägg kokosfettet i en skål över vattenbad. Smält fettet och smörj in skålen med det.
2. Ta en stor bunke och ta lite av fettet och smörj in den, häll även lite av fettet i en plastpåse.
3. Klipp ner marshmallowsen i skålen över vattenbadet, tillsätt vattnet och rör runt till allt smält.
4. Sikta cirka hälften av florsockret i den andra bunken, forma en grop i det där du häller ner marshmallowsmeten.
5. Rör runt och blanda med florsockret.
6. Tillsätt mer florsocker, lite i taget. Mot slutet kan det vara lättare att knåda in florsockret, smörj händerna med lite matolja så klibbar det inte!
7. Lägg marshmallowfondanten i plastpåsen och förslut väl. Låt vila i rumstemperatur några timmar eller över natten.
8. Ta upp den ur påsen och knåda ordentligt. I början är den inte så smidig men efter lite knådande blir den väldigt mjuk och smidig!

5 kommentarer:

  1. har aldrig gjort MMF, måste verkligen testa att göra det

    SvaraRadera
  2. Gå även använda matolja om man inte ha kokosfett hemma. MMF löjligt enkelt :) Men man får inte glömma att olja händerna innan. Annars blir de klibbigt :)

    SvaraRadera
  3. Jag gör det enklare...

    En påse MM i en skål, stänk lite vatten eller limesaft över och in i micron i 2 min. Häll florsocker på ditt bakbord... vänd skålen upp och ner över högen av florsocker... ha mer florsokcer över högen och blanda väl tills du kan knåda.

    Alltså, jag skippar överflödigt fett.

    SvaraRadera
  4. Sara och Disa: tack för era tips! Ska tänka på dem nästa gång, för fler gånger lär det bli :-)

    SvaraRadera
  5. Kul Linda att du provat. Så himla bra och smidigt. Den är ju bra att modellera och göra blommor med och mycket billigare. Bus enkelt.. Tänk dock att matoljan är gulaktig så den färgar mmf något..

    SvaraRadera