måndag 24 januari 2011

Vit marängsmörkräm


Denna kräm bli lite mindre "smörig" än vanlig smörkräm, och är väldigt bra att spackla med. Har aldrig spritsat med den men kan tänka mig att det funkar hur bra som helst också!
Receptet kommer från allas vår Leila Lindholm, och boken "Piece of cake"
Det blir ganska mycket av den, och räcker gott och väl till att spackla i alla fall två 25cm tårtor.
Jag har än så länge bara testat att göra en halv sats. Då använde jag 200g smör. Tyckte dock att citronsmaken tog över aningens mycket så nästa gång ska jag nog vara lite försiktigare när jag smaksätter.

Du behöver:
4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350-400 g mjukt smör

Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke. Vispa kraftigt över kokande vattenbad till den tjocknar, sockerkristallerna har smält och den uppnår 65 grader.
Tag av den från vattenbadet och vispa marängen kraftigt till den svalnat.
Detta tar dock väldigt lång tid! Jag hällde marängen i hushållsassistenten och körde på hög hastighet, det gick betydligt fortare och jag fick händerna fria :-)
Tillsätt till sist smöret i omgångar under långsam omröring.

Denna kräm går bra att göra dagen innan, och ska även gå bra att frysa, och tina i kyl över natten.
Kan också berätta att första gången jag gjorde denna så gjorde jag den dagen innan den skulle ätas, och dagen efter när jag tog ut den ur kylen och den fick mjukna lite såg jag att den blivit alldeles grynig och marängen låg och flöt på botten. Det såg ut som den skurit sig! Nu tog jag ingen bild på detta, men när jag tömt skålen såg det ut så här:
Man kan se lite vit maräng på botten, klumparna man ser längs sidorna och på skeden var i hela skålen

Första tanken var att slänga allt och börja om, men jag hade läst någon stans att man kunde vispa upp det igen så gick det ibland att rädda. Sagt och gjort: Efter bara någon minuts vispande såg den ut som första bilden i detta inlägg! Den gick att spackla med, och tårtan höll sig stadig och fin :-)

3 kommentarer:

 1. Jag gillade smaken på den här. Har även testat en annan variant där man värmer socker och vatten som man häller ner i marängen och vispar kall, den skar sig dag 2... ordentligt. Jag hade inte tålamod att vänta tills den blev rumsvarm och vispa upp den så jag tog upp färdig vit chokladsmörkräm ur frysen och tinade snabbt i micron istället. Men jättebra att veta att vispning hjälper för jag tycker ju att det blir så gott och jag vill gärna göra det flera gånger. Fast samma dag som man ska täcka tårtan hinner man ju oftast inte.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Jag måste ta och testa vit marängsmörkräm. Har inte gjort det än och det låter så gott!

  Tack för alla fina kommentarer du lämnar på min blogg! Jag blir lika glad varje gång - Tack! :-)

  Ha det bäst!
  Kram, Lisa

  SvaraRadera
 3. Bara att läsa namnet får mig att vilja testa!!

  SvaraRadera