måndag 10 januari 2011

Formfranska


I vårt hem äts det en hel del mackor i veckan, så jag tänkte faktiskt försöka vara lite flitig och sluta sponsra Pågen och Södervidingebagarn och i stället baka mer eget bröd.
Det är ju både billigare och godare med hembakt tycker jag! Det enda är att vissa sorter har en tendens att bli väldigt torra och tråkiga fort, så det får bli lite experimenterande med det nu i vår. Jag har en hel del favoritrecept i receptsamlingen med, som också kommer att bakas, och detta är ett av dem. Hämtat ur Leilas "a piece of cake" (Har jag nämnt den boken förr eller ;-))
Detta är ett ljust bröd, som är väldigt gott, speciellt nybakt. Inte det supernyttigaste kanske, men är man sugen på vanligt vitt bröd kan detta vara ett tips! Efter någon dag blir det tyvärr lite torrt, men funkar då väldigt bra att rosta!
Receptet räcker till två bröd.


1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk ljus sirap
2 tsk honung
1 dl olivolja (Jag brukar ta hälften olivolja och hälften matolja för jag är inte så glad för alltför mycket olivoljesmak...)
1,5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special
Smör och sesamfrö eller vallmofrö till brödformarna
flingsalt

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, salt, sirap, olivolja och honung.
Tillsätt mjöl och arbeta några minuter. Degen skall bli smidig och elastisk.
Jäs i bunken under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa bakformarna. Dela degen i två delar, knåda lite och forma till limpor.Lägg dem i formarna och låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
Pensla limporna med vatten, strö flingsalt över och gör ett snitt på längden. Grädda genast i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt bröden svalna på ett galler.

4 kommentarer:

 1. Va duktig du är, önskar jag med tog tag i brödbakandet..som du säger så mycket godare

  SvaraRadera
 2. Formfranska är väldigt bra att baka, brukar med göra det och skära det i skivor så fort det kallnat och frysa in, perfekt att ta fram och rosta

  SvaraRadera
 3. Ser gott ut!! Kanske också skulle prova baka ett rostebröd. Fast jag äter knappt bröd längre... men det gör ju klart övriga familjemedlemmar. :o)

  SvaraRadera
 4. och framför allt nyttigt med hembakat...inga tillsatser
  http://konditoriet.blogspot.com/

  SvaraRadera