tisdag 18 januari 2011

Leilas surdegsstart av råg

Det finns en del varianter av surdeggstarter.
Denna är en väldigt enkel, som är hämtad ur "A piece of cake". Mina surdegar har alltid kommit igång, men vissa kan ibland ha problem med detta. En orsak kan vara att man använder "för rent" mjöl, och det kan då vara bättre att använda ekologiskt mjöl som inte är lika behandlat.
En surdeg tar några dagar att få till, men det är väl värt att vänta på, bröden brukar bli väldigt goda!


Överbliven surdeg kan man ha vilande i en glasburk i kylen och plocka fram när det är dags för bak. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen och späder med vatten och mjöl så att den är tjock som en våffelsmet. Efter en stund vaknar den till liv och börjar att bubbla.


Surdegsstart:

Dag 1:
2.5 dl rågmjöl

2 dl vatten


Dag 3:

1 dl rågmjöl

1 dl vatten


Dag 4:

1 dl rågmjöl

1 dl vatten


1. Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.

4. Efter ett dygn är surdegen färdig att börja baka med.


Så här såg min surdeg ut efter de första två dygnen: BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar