tisdag 11 januari 2011

Kardemummaknyten



Dessa fantastiskt goda bullar är ett tag sedan jag bakade nu, men det är nog snart dags igen.
Som ni ser på bilden blir de väldigt stora, och de har en strykande åtgång så ett tips kan vara att göra dubbel sats! Man kan även baka ut dessa till vanliga släta bullar, att äta som de är eller göra semlor av dem. Blir också väldigt gott!

En sats blir cirka 18 bullar

1 msk svarta kardemummakärnor eller cirka 0.5 msk malda
1 ägg
3 dl mjölk
50g färsk jäst
1.5 dl strösocker
1/2 tsk salt
150g smör, rumsvarmt (någon gång har jag glömt ta fram smöret, då har jag värmt det bara någon sekund i mikrovågsugnen)
11-12 dl  vetemjöl special
Fyllning:
200g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel

Pensling
Ljus sirap
Vatten
  msk svarta kardemummakärnor eller cirka 0,5 msk malda
dl strösocker

1.
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
3.
Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
4.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
5.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.
6.
Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
7.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
8.
Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
9.
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.
10.
Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.
11.
Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
12.
Pensla bullarna med sirap som är utrört i lite vatten och strö över fint krossad kardemumma blandat med strösocker.

5 kommentarer:

  1. Nu har jag något att göra ;)

    SvaraRadera
  2. Ser SÅ god ut!
    Har precis tittat rundor lite på din sida och nu hamnar du bland mina bokmärken så att jag lätt hittar tillbaka till den :)

    SvaraRadera
  3. Mmmmums! Dessa är fantastiskt goda och jag har bakat dom flera gånger. Andra gången lyckades jag baka dom lite mindre, till mer lagom storlek. :o)

    SvaraRadera
  4. ser väldigt god ut!!
    bullar ska vara så där härligt stora så de räcker till hela koppen kaffe tycker jag! :)

    SvaraRadera