onsdag 26 januari 2011

Lantbröd

Centrera

Denna veckans bröd heter "Goda Lantbröd", och receptet är faktiskt hämtat från en på ljust Lantbrödsmjöl från Kungsörnen. Detta klassar sig bland de absoluta favoriterna. Ett tungt, tätt bröd som mättar väldigt snabbt.
Receptet räcker till två bröd eller cirka 25-30 bullar. Jag gjorde ett bröd och resten bullar. Det höll sig också saftigt flera dagar, vilket ger stort plus i kanten :-)

Recept:
25 g jäst (gärna för söta degar)
5 dl vatten, 37grader
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 1/2 tsk salt
2 msk ljus sirap
750 g (ca 1,4 l) Ljust Lantbrödsmjöl

1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnen och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet.
2. Tillsätt övriga ingredienser förutom 1/2 dl av mjölet som sparas till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftig cirka 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand tills den känns smidig.
5. Låt jäsa under bakduk, 30-40 minuter.
6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till släta limpor eller runda bullar.
7. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och skåra dem med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk ca 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Grädda bröden mitt i ugnen, 25-30 minuter.
9. Låt dem svalna på galler, under bakduk


4 kommentarer:

  1. så gott det ser ut, köpte faktiskt just ljust lantbrödsmjöl igår för att baka bröd på

    SvaraRadera
  2. De brödet såg gott ut =) Kanske jag provar att baka det vid nästa brödbak :)

    SvaraRadera