lördag 22 januari 2011

Kolakräm Dulce de Leche


Ulrika som har den fina bloggen Bakverk och Fikastunder lade för några dagar sedan ut ett recept på kolakräm som verkligen är enkel att göra. Min kompis ville ha denna som fyllning i en tårta, så jag fick en chans att göra den! De blev verkligen god, och verkligen söt! Man ska något till som neutraliserar det hela, annars blir det väldigt sött! Men enkelt är det att göra, om man har tid, inget man slänger ihop i en handvändning.

Du behöver en burk sötad kondenserad mjölk.

Ta bort pappret runt burken och så mycket av limmet som du kan.
Lägg den i en kastrull häll på vatten så det täcker burken och lite till.
Koka upp och låt koka i 1.5 timme.
Ta upp burken och låt den svalna.
Öppna och njut :-)

Väldigt enkelt, men var beredd på att det tar ett tag. Dels att koka den och sedan att den ska svalna. Jag började koka klockan tio på förmiddagen och öppnade den avsvalnade burken klockan halv fem på kvällen!

10 kommentarer:

  1. Den kolasåsen är så god, brukar koka den alltifrån 1,5 timme upp till 3 timmar beroende på vad jag skall använda den till

    SvaraRadera
  2. den ser verkligen god ut. Ska allt testa den någon gång. Men vad för fyllning passar ihop med den?

    SvaraRadera
  3. Jag har aldrig vågat testa att göra sådör eftersom jag hört att burken kan sprängas haha :-) MEn alla säger att kolasåsen blir så himla god så jag får nog ta mod till mig snart! :-)
    Jag lägger in en länk till dig på min sida!

    SvaraRadera
  4. Cupcakesfluffan: Visst är den god!
    Milli: Vanliljmousse ska vara riktigt gott till, har dock aldrig smakat kombinationen själv!
    Karin: Tydligen kan burken sprängas om man inte är uppmärksam och har täckt den ordentligt med vatten, det gick bra här i alla fall ;-) Tack för länken!

    SvaraRadera
  5. Har det någon betydelse om man öppnar burken innan den har svalnat eller inte?
    Funkar den bra att göra och ha i en tårta en dag före den ska ätas? Den stelnar väl inte eller liknande? :)

    SvaraRadera
  6. Den funkar toppen att lägga ihop med en tårta 1-2 dagar innan den ska ätas!
    Har dock aldrig testat att öppna den varm.

    SvaraRadera
  7. Hmm,om man kokar en burk sådär, får man inte i sig en massa metaller då??

    /Petra

    SvaraRadera
  8. Här kommer en sen fråga, med tanke på då inlägget skrevs... När du har den som fyllning i tårta, använder du den som den är då. Du blandar den inte med grädde eller så?

    SvaraRadera
  9. Det finns att köpa färdigkokad mjölk. Fast då får den ett annat namn. Karmeliserad mjölk. Kostar lika mycket, det kan möjligen skilja nån krona men det är lätt värt att köpa den istället för att koka själv. Jättefin sida!!

    SvaraRadera
  10. Det finns att köpa färdigkokad mjölk. Fast då får den ett annat namn. Karmeliserad mjölk. Kostar lika mycket, det kan möjligen skilja nån krona men det är lätt värt att köpa den istället för att koka själv. Jättefin sida!!

    SvaraRadera