onsdag 15 december 2010

Tryffel black and whiteDetta receptet hittade jag i Elle mat och vin, där de heter kaffe-och vit chokladtryffel. Dock får man nog skriva på dem att de ska smaka kaffe, för det är inget man märker, ändå tog jag mer än dubbelt så mycket kaffe i smeten. Men de blev goda i alla fall! Den mörka och vita chokladen passar perfekt tillsammans! Jag gjorde en egen variant på själva utförandet. Enligt receptet skulle man rulla en liten boll av den vita massan och sedan platta till och "trycka" den svarta runtom. Men jag valde istället att göra dem i formar, inte lika kladdigt!
Receptet säger ca 15 tryfflar, jag gjorde 25 och kunde nog ändå ha gjort dem lite mindre och fler.

Vit fyllning:
25 g smör
3 msk vispgrädde
1 tsk honung
100 g vit choklad

Mörkt chokladtäcke:
25 g smör
1/4 dl vispgrädde
1 1/2 tsk starkt kaffe
200 g mörk choklad

50 g vit choklad till dekoration

Börja med den vita fyllningen.
Smält smör med grädde och honung i en kastrull. Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner. Låt den smälta och blanda till en jämn smet, ställ sedan svalt att stelna.

Gör sedan det mörka täcket.
Smält smör med grädde i en kastrull. Tillsätt kaffet. Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner i grädden.
Låt smälta och blanda till en jämn smet. Ställ svalt att stelna.

När båda smetarna stelnat något, så följ instruktionerna jag skrev om ovan, eller om du vill göra min variant, gör såhär:

Pensla ett ganska tjockt lager mörk smet på insidan av ischokladformar. Fyll på med vit chokladkräm och bred till sist ett tunt lager mörk choklad över det hela.
Ställ att stelna i kyl.
Lossa sedan chokladen från formarna och smält 50 g vit choklad i vattenbad. Ringla eller "slå" med hjälp av en sked chokladen över tryffeln.

3 kommentarer: