Vi har alltid gemensamt pepparkaksbak, alla systrar med barn och vår mamma. Mamma fixad pepparkarksdegen, och det är alltid samma recept; det som hennes mormor använde sig av. Hon föddes 1898 så det har ju några år på nacken :) Men det blir också världens godaste pepparkakor, spröda tunna och juliga!
Receptet har jag hämtat från mammas blogg
Mormor Ellens pepparkakor
1 ½ dl vispgrädde lättvispad
175 gr smör (här duger det bara med riktig grädde och smör)
1 ½ dl ljus sirap
2 hg socker
½ msk ingefära
½ tsk kanel
½ tsk nejlikor
½ msk bikarbonat
Vetemjöl
Smör, socker sirap värms tillsammans med kryddorna.
Tillsätt detta till den vispade grädden.
Blanda i mjölet blandat med bikarbonaten.
Blanda inte i för mycket mjöl, degen ska stå och svälla i minst ett dygn.
Låt inte degen vara kvar i bunken utan häll upp den i låga skålar eller på några djupa tallrikar.
Grädda i 175 gr 5-10min
Jättekul med helt hemgjorda pepparkakor. Jag har ännu aldrig gjort det, men det får göras. Få se om jag får in det den här säsongen eller om jag får hålla mig.
SvaraRaderaLåter mysigt med "gemensamhetsbakningen"!
SvaraRaderahar aldrig gjort egen pepparkaksdeg utan varit bekväm och köpt färdig. kanske dax att ändra på det i år..? :)
Får nog allt ta och baka pepparkakor i veckan, måste ju ha det till Lucia :-)
SvaraRaderaGott!! Kommer över på en fika en dag. ;o)
SvaraRaderaKan verkligen rekommendera hemmagjord deg, blir väldigt gott :)
SvaraRaderaCarina: du är välkommen när du vill:-)
Hej ungefär hur mycket mjöl skall det vara i degen och så undrar jag hur mycket grädden skall vispas ända till skum eller ej?? h.Pia
SvaraRaderaHej anonym!
SvaraRaderaGrädden ska vispas så den blir lite mer än skummig och vad beträffar mjölet så är det bara att röra i så det blir som en ganska så tjock gröt. Det är bättre att ta för lite, man ska kunna röra den för hand mjölet sväller.
Varning degen är väldigt god!
Lycka till
Agneta
(Lindas mamma)