tisdag 2 november 2010

Tårtbotten lika delar

Tårtbotten, eller anslag som det också heter, kan göras i väldigt många olika smaker och utföranden. Ett sorts anslag görs enligt principen "lika delar" och trots att det känns väldigt enkelt så blir resultatet riktigt bra!
Receptet finns lite överallt på nätet. Detta har jag hämtat från Toves blogg. Jag gjorde dock lite ändringar.

Du behöver:

Ägg
Vetemjöl
Potatismjöl
Kakao
Bakpulver

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka.

Sätt ugnen på 175 grader.
Jag gjorde just denna botten i en suffléform eftersom jag ville ha en botten på 20 cm i diameter och har ingen så liten form. Men om man penslar hela formen med flytande margarin, och lägger bakplåtspapper i botten så funkar det precis lika bra som en springform! Jag använde också fyra ägg eftersom de var ganska små.


Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp nästan lika mycket socker i det andra glaset,, ta någon centimeter mindre för att slippa få en alltför söt botten. Fyllningarna brukar ju vara ganska söta ändå :)

I det tredje mäter du upp ca 2/3 vetemjöl och 1/3 potatismjöl. Byt ut 1/3 av vetemjölet mot kakaopulver om du vill ha chokladbotten. Det ska nu se ut så här ungefär (just denna kakan var med kakao) :

I mjölglaset blandar du ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.

Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Jag brukar sikta i mjölet för att undvika klumpar. En riktigt bra mjölsikt som jag använder är den här:



Finns på IKEA för några tior.


Häll smeten i en smord form. Använder du glasform räcker det med att smörja den. Använder du bakform så mjöla den med vanligt vetemjöl, ströbröd kan sätta smak i kakan.
Grädda på nedersta falsen i
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-6 ägg.


Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.

Kom
ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den.

Hade jag nu varit riktigt smart hade jag lagt upp en bild på den färdiga bottnen, men det glömde jag ju givetvis ta kort på... Jag lägger upp en nästa gång jag gjort en!

1 kommentar: