söndag 14 november 2010

Chokladpasta

En pasta som är väldigt enkel att göra, och som också blir supergod!

400 g choklad
250 gram ljus sirap

Smält chokladen i vattenbad tills den är helt jämn.
Ta bort från värmen och rör ner sirapen.
Blanda ordentligt och låt den svalna en aning.
Plasta in ordentligt och låt vila i kyl över natten. (Jag har dock gjort den med brådska och bara låtit den vila i tre timmar vilket också funkade!)

När den ska användas är den stenhård, och behöver bearbetas en del innan den kan kavlas ut / formas.
För att kavla ut den till ett slätt lock så har jag penslat underlägget som jag kavlar på med ett tunt, tunt lager matolja, och även kaveln. Sedan kavlat några tag, lyft och penslat igen och sedan kavlat, osv.
Den är mycket skörare än t.ex. sugarpaste men blir väldigt god så det kan vara värt besväret!

3 kommentarer:

  1. Har aldrig använt chokladpasta, får ta och testa det

    SvaraRadera
  2. Tack för recept, låter ju väldigt enkelt med så få ingredienser, ska jag absolut prova nån dag! :)

    SvaraRadera
  3. Har ett annat recept på modellerbar choklad som jag tycks minnas var väldigt lättarbetad.

    175g choklad och 3 msk vit sirap eller flytande glykos smälts i vattenbad. Så snart den smält tar man den från värmen och vispar blandningen tills den lämnar skålens sidor rena. Knåda till en boll och låt ligga i kylskåp tills den är fast, ca 30 min. Det går bra att göra löv, blommor och annat.

    SvaraRadera