tisdag 2 november 2010

Sugarpaste

Sugarpaste är en söt kritvit sockermassa som är väldigt lätt att arbeta med om man får till den bra när man gör den. Den blir väldigt fin och jämn att täcka tårtor med.
Detta receptet räcker gott till att täcka en normalstor tårta plus en massa pynt:

1 msk gelatin
0.6 dl kallt vatten
1.25 dl vit sirap
1 msk glycerol
2 msk matolja
950 g florsocker
1 tsk smak (Vaniljessens är min favorit) 

 
1. Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat. 
2. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. 
3. Tillsätt sirapen och glycerol och blanda väl. Rör i oljan och dra bort från värmen. 
4. Tillsätt smak.vLåt blandningen svalna tills den är fingervarm.
5. Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandningen. Blanda väl. 
6. Tillsätt successivt resten av florsockret och blanda väl. Den ska vara ganska kladdig.
7. Plasta in sugarpasten ordentligt i plastfolie och förvara i lufttät ask mörkt och i rumstemperatur
(det går också att frysa). Den blir bäst om den får vila ett dygn innan den används. Sen när det är dags att kavla ut den knådar du den mjuk och tillsätter eventuellt florsocker. Jag brukar ha lite maizena under och på kaveln när jag kavlar, så går det lättare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar