onsdag 18 maj 2011

Godaste frukostbullarna, i olika skepnad!


I lördags bakade jag riktigt goda frukostbullar. Jag har länge tittat på receptet i "A piece of cake", och tänkte att nu får det vara dags! De blev så goda att jag fick göra en sats till, så de skulle räcka till hela veckan. För saftiga höll de sig i alla fall två dygn efteråt, sen var de slut :-) I originalreceptet ska man baka ut dem till fyra stora bullar bara, precis som med scones. Men jag testade med halva satsen att göra två och tyckte det var svårare att grädda dem eftersom de inte var klara innan de blev oroväckande mörka uppepå. Så resten av degen gjorde jag bullar av i stället. Använde också några av formarna från formina. Både några jag fått nu och några jag hade sedan innan. Då fick bullarna en precis lagom storlek för buffé eller för en barnmage. Min lilla ettåring åt tre stycken till frukost! Och idag när det är utflykt med dagis fick han två stycken med sig i matsäcken. Ni har väl inte missat att ni också kan få chansen att få dessa fina formar. Här på bloggen kan man tävla om inte mindre än 20 fina formar från formina. Det enda du behöver göra är att klicka här, ta dig tid cirka fem minuter och sedan är du också med i utlottningen! Det är inte så jättemånga som anmält sig än så chansen är stor att det blir just du som vinner!

Rågsiktskakor
ca 20 stycken

50 g smör
1/2 dl olivolja             
4 dl mjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 1/2 msk brödkryddor
1 pkt torrjäst
6 dl rågsikt
1 kapsyl ättika
5-6 dl vetemjöl special
1. Smält smöret i en kastrull och värm det med olivolja, mjölk, sirap, salt och brödkryddor till 45-50 grader.
2. Blanda torrjäst och rågsikt i en bunke och häll ner i degvätskan, tillsätt ättika och börja knåda.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och tills degen släpper kanterna. 
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka en timme. 
5. Baka ut degen till bullar, antingen som du rullar ett trycker ut i formar. 
6. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, jäs i cirka 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Grädda i mitten av ugnen, ca 10-15 minuter beroende på storlek.
Matsäcksmacka!

Kräftskivebullar :-)

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att göra bröd med kakformar. :-)

    SvaraRadera
  2. Det brödet såg riktigt gott ut :) Roligt att göra lite andra former än de vanliga traditionella :) Måse bara säga att din blogg blivit jättefin =)

    SvaraRadera