söndag 29 maj 2011

Tårtbotten med sponge cake stabilizer


En tesked av innehållet i denna lilla burk kan göra underverk! Jag har äntligen fått chansen att prova sponge cake stabilizer, som ska hjälpa äggen i en tårtbotten att hålla sin struktur och inte sjunka ihop efter gräddning, vilket jag haft problem med tidigare. Man kan köpa detta hos Strössel & Annat och är värt varenda krona! Jag valde att testa det med mitt favoritrecept på tårtbotten, och det funkade hur bra som helst, kakan sjönk inte ihop alls, och nu kommer jag aldrig att göra bottnar utan en tesked av detta! Kom också på att jag för flera år sedan köpte ett tre pack anslagsformar, i låg modell. Så i stället för att göra en botten och dela i tre så gjorde jag tre delar direkt, precis som cake boss gör :-)
Här kommer receptet på min favoritbotten, har man inte sp så utesluter man det bara!

Till en form på ca 26 cm behövs:

6 ägg
2 dl socker
ev. 1 tsk sp (sponge cake stabilizer)
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Vispa ägg, socker och ev. sponge cake stabilizer poröst, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper pch häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.

5 kommentarer:

 1. Spännande! Nytt för mig :)

  SvaraRadera
 2. Hallo! En liten fråga; jag testade att använda den men tårtbotten blev väldigt mysko. Sjönk ihop i mitten och det blev som hårda klumpar här och där. Blandade i spn i ägg o socker och mixade det i ca tio minuter och sen precis som i din beskrivning. Använde dock det recept jag brukar använda. Behöver man minska ner mängden bakpulver när man använder spn? Har i 2.5 tsk bakpulver i den jag brukar göra. Hoppas på hjälp från dig!!!

  SvaraRadera
 3. Caroline: jag tror att bakpulvret kan spöka lite, nu vet jag inte hur resten av receptet ser ut, men jag har bara 1/2 tsk bakpulver, vilket fungerar jättebra. Jag har ibland fått klumpar i min botten, men då är det mjölet som klumpat sig. Jag siktar numera alltid mjölet ner i smeten. Jag kan annars rekommendera receptet här ovan, det är det jag alltid använder numera!

  SvaraRadera
 4. He, receptet här ovan, är det för de där låga bottnarna du skrev om eller normalhöga? Hur höga brukar de i så fall bli?

  SvaraRadera
 5. Hej! Receptet funkar jättebra att lägga i en hög form också. Det går jättebra att göra 1 1/2 sats av det också, eller 1/2 etc. Jag använder mig nästan bara av detta receptet nuförtiden. I en 20 cm form blir den färdiga bottnen ganska hög, skulle tippa på 7-8 cm utan fyllning. Jag brukar göra 2/3 av satsen i en 20cm form istället så blir den lite lägre. I en 26 cm form blir en hel sats en kaka på cirka 6 cm.

  SvaraRadera