måndag 23 maj 2011

Idas konfirmationstårtor


 I lördags var vi bjudna på konfirmation, och jag fick dessutom äran att göra tårtorna! Det är första gången jag gör tårtor till just konfirmation, och önskemålet var stilrena tårtor med rosa blommor och något som symboliserade konfirmationen. Eftersom det skulle vara tre tårtor valde jag att göra två med kors, med spegelvända blommor, och den tredje med namnet och datumen på. Utseendet på korset försökte jag göra så enkelt och stilrent som möjligt för att passa in. Det syns lite dåligt på bilden, men det är penslat med silver och i mitten sitter en ätbar diamant.
Jag hade dock lite problem med tårtorna. De är gjorda enligt prinsesstårtemodellen, alltså spacklade med grädde.
Men eftersom det fanns nötallergiker på festen skulle det vara sugarpaste och inte marsipan uppepå. På grund av tidsbrist så prioriterade jag bort att göra sugarpaste, utan köpte färdig på ICA. Men, sp har en tendens att smälta vid kontakt med grädde, eller är jag helt ute och cyklar?!?
Första tårtan glömde jag att fodra, och tänkte att jag avvaktar och ser, i värsta fall hade jag fått täcka om den. De två andra kom jag dock ihåg att fodra.
Den sista jag täckte började smälta nästan direkt! De andra två såg dock fina ut.
Dagen efter var den tårtan som börjat smälta så ihopsjunken på sidorna att det bara var att täck om den. Den jag glömde fodra var fortfarande helt intakt. Jag lade på alla dekorationer, och insåg då att tårta nummer två också börjat smälta lite grann. Men jag hade inte tid att göra något, utan det var dags att köra. En timmes bilfärd hade vi, i gassande sol och jättevarm bil. Gissa om jag var nervös!
Som tur var hade jag lånat riktigt bra isoleringslådor av mamma som jag kunde sätta tårtlådorna i. Sedan tömde jag ismaskinen på alla is och fördelade i plastpåsar som lades runt om. När vi kom fram var isen fortfarande frusen och det var riktigt kallt i lådorna, tack och lov!
Nästa nervösa moment var ju den smältande tårtan, som börjat sjunka lite till, men såg fortfarande ok ut. Ida som konfirmerades och hennes föräldrar verkade i alla fall jättenöjda, så det är ju tur! Det är bara så tråkigt när något sådant händer. Någon som har något tips på vad som kan gått fel? De två jag fodrade smälte, och den jag glömde fodra klarade sig bäst. Det enda jag kan komma på är att jag kanske kavlat de sista två för tunt, men jag vet inte. Kom gärna med tips om ni har!
Smaken var i alla fall bra. Min godaste prinsesstårta hittills enligt min sambo, som också är min största kritiker.
Den innehöll ljusa bottnar
Bakade enligt Leilas prinsesstårta, fast med jordgubbar i stället för hallon och inte lika mycket socker i bären.
Spacklad med grädde
Täckt med Dr Oetkers sockermassa
Dekorationer i dekorfondandt

6 kommentarer:

 1. Vad trist att ena tårtan smälte, tyvärr har jag ingen aning om varför så jag kan inte ge dig tips :(
  Men det ska bli kul att höra om någon annan har något, kan ju vara bra att veta!
  Är SP:n från Dr Oetker bra annars?
  Tårtorna blev grymt fina i alla fall!!! :D

  SvaraRadera
 2. Tårtorna är väldigt vackra, precis så där skall konfirmationstårtor se ut! :) Lyckade kors, såna är ganska svåra att göra tycker jag.


  Men angående de smältande tårtorna har jag inga bra idéer. Jag använder ju nästan bara Dr Oetkers sockermassa nuförtiden men har alltid smörkräm under för säkerhets skull. Då håller den hur bra som helst. Men sen har jag märkt att fyllningen spelar en roll också. Fyllningar med jordgubbar i, speciellt om de är obehandlade (dvs inte kokade t.ex. till sylt) hör till dem som gör att tårtor svettas allra mest, obeoroende av hur noga man spacklat dem med smörkräm.

  Jaha, det här blev nog dagens roman. ;-)

  SvaraRadera
 3. Gud vad tråkigt.... Men tårtorna ser jättefina ut :) Kram

  SvaraRadera
 4. Tårtorna var jättefina! Kan förstå att du var nervös med en så lång biltur i denna värmen.. Sambon funderar på att sätta in ett kylskåp i bagagen på bilen. Hade ju varit något men då får man nog inte plats med barnvagnen ;)
  Angående varför tårtorna smälte så är det nog svårt att svara på precis vad det är som gått fel. Jag har ju gjort ett test med massa olika märken på SP där jag skrivit hur de klarade fuktprov osv (finns att läsa i bloggen) men sen har jag märkt att de kan vara olika även om man gör på precis samma sätt så kanske kan fyllningar eller värme spela roll också. Jag använder numera alltid ballina då den klarat sig bäst ihop med grädde men om tårtan inte skall ätas förens 1-2 dagar efter så har jag ibland fodrat dne ändå med matolja. Kanske beror de på vad man fodrar med också? Ja det blev en hel roman här också men kanske kan det vara till någon hjälp..

  SvaraRadera
 5. Tårtorna är jättesöta!

  jag använder i stort sett alltid ballina sp, men fodrar locken ändå för säkerhets skull, speciellt om tårtan inte ska ätas samma dag.

  SvaraRadera
 6. Först och främst: jättefina tårtor. Jag är alltid nervös att tårtorna ska smälta så jag spacklar alltid med någon typ av smörbaserad kräm. Just som Tove säger så är bär en bov i dramat. Om bär/bärfyllningar kommer i kontakt med SP:n så har jag hört att det har en tendens att smälta. Så se till att spackla ordentligt utanför med kräm eller grädde så att bären inte kommer i kontakt med SP:n.
  Ett alternativ är att spritsa grädde eller smörkräm längst ut på varje lager innan man lägger i fyllningen, så vet man att det är en barriär emellan bär och SP:n.

  SvaraRadera