tisdag 28 december 2010

Kladdkaksmuffins


Vi hade fikagäster häromdagen och svängde snabbt ihop lite kladdkaksmuffins som finns i Leilas "Apiece of cake". Eftersom vi skulle äta dem ganska så snart efter gräddningen blev de riktigt kladdiga i mitten, som det ska vara med kladdkaka i och för sig... Det bästa är väl om de får svalna riktigt, så innandömet "stannar" lite. I kokboken står det som serveringsförslag vispgrädde med färska bär, men inget av det fanns hemma. Däremot Arlas nya chokladvsipgrädde fanns i kylen, och lite choklad blev över från baket så det fick rivas över. Det blev faktiskt en ganska god kombination!

12 st muffins.

2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad, 70% (Jag hade marabou premium)
Vispgrädde och bär till garnering.

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka chokladen och smält den i vattenbad eller mickro, blanda ner i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en plåt och fyll dem till 2/3.
7. Grädda i mitten av ugnen, ca 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut.
8. Låt dem svalna och garnera efter önskemål och smak!


2 kommentarer: