fredag 17 december 2010

Saffranstryffel
Denna vansinnigt goda tryffel gjorde jag häromdagen. Receptet är hämtat från Elle mat och vin, och tryffeln blev verkligen god, men stelnade tyvärr aldrig. Efter att man gjort tryffeln skulle man forma små kulor och sedan rulla dessa i florsocker, men det gick inte alls eftersom den efter några dygn i kylen fortfarande var hur lös som helst...
Hade det inte varit för att den var så himla god så hade jag kastat hela alltet, men det ville jag ju verkligen inte, så det blev till att tänka om istället!
Istället smälte jag vit choklad, penslade den på insidan av ischokladformar som sedan fick stelna i kylen. Sedan tog jag försiktigt bort folieformen, och kvar fanns en liten skål att fylla med tryffel. För att det ska bli bra konsistens på de små godbitarna får de bo i frysen fram till strax före de ska ätas.
Det är andra gången detta händer mig, när jag gör tryffel med vit choklad i, att de aldrig stelnar. Någon som har ett bra tips på vad jag kan göra för fel?!?
Efter alla turer fram och tillbaka kan jag ändå rekommendera dessa, julig söt smak, passar perfekt på gottebordet till jul!

Söt saffranstryffel
Ca 15 tryfflar

25g smör
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 kuvert saffran
1 tsk honung
200g vit choklad
florsocker

Smält smör tillsammans med grädde. Rör ner saffran och honung.
Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner i grädden.
Blanda försiktigt till en jämn smet.
Ställ tryffeln svalt att stelna.
Ta cirka en tesked tryffel och forma till små kulor som sedan rullas i florsocker.

Eftersom tryffeln är kryddad med saffran får den också bli mitt bidrag till månadens sötsak som har just temat "kryddat"

8 kommentarer:

 1. Spännande med saffran i tryffel, det låter jättegott.

  SvaraRadera
 2. Saffran som är så gott!
  Vad jag vet brukar man skulle ca dubbel mängd vit choklad jämfört med mörk, annars stelnar den inte. Så ett tips; mer vit choklad eller mindre grädde ca ½ dl skulle jag tippa (har jag lärt mig i skolan, är ju som bekant skolflicka nu igen). Men jag gillar din räddning, kanonfina blev dom :)

  SvaraRadera
 3. Erika: Prova! Det är jättegott!
  Johanna: Tack för tipset! Har en sort kvar att testa, ska följa ditt tips då och hoppas att det går bättre!

  SvaraRadera
 4. Låter väldigt gott med saffranstryffel!

  SvaraRadera
 5. Det låter gott med vit choklad och saffran! Jag skulle också tipsa om att ha mera choklad i förhållande till grädden, ju ljusare choklad, desto mera choklad. Eller mindre grädde. :-)

  SvaraRadera
 6. Ser ju hur gott ut som helst, saffran och vit choklad är himla gott så en kombination av dessa två måste bli supersmarrigt

  SvaraRadera
 7. Jag hade ½ dl mindre grädde än vad du hade och jag kan säga att min smet inte heller stelnat, gjorde igår eftermiddag och den står forfarande i kylen som en lös smet :( Fick mitt recept av en vän som är bagare...

  SvaraRadera
 8. Johanna: Vad tråkigt att det inte heller funkade. Experimenterar du vidare och lyckas får du gärna höra av dig!

  SvaraRadera