tisdag 8 mars 2011

Viktväktarsemla

Idag är det fettisdagen, men redan i lördags åt vi dessa gosa semlor som min mamma bakat. De är ett viktväktarrecept, och bara hälften så onyttiga som vanliga semlor. Men precis lika goda! 
För de som räknar propoints kan jag meddela att en semla är 8 points. (En vanlig är 16!)

För 15 bullar behövs: 

50 g margarin
3 dl lättmjölk
1 pkt jäst
1 1/4 dl Kesella lätt
1 krm salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl sirap
9 dl vetemjöl
1 äggula
150 g mandelmassa
3 dl ovispad mellangrädde

1. Smält margarinet. Tillsätta 2 1/2 dl mjölk och värm till 37 grader. 
2. Smula jästen in en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig. Blanda ner Kesella, salt, kardemumma, sirap och det mesta av mjölet.
3. Låt jäsa ca 30 minuter.
4. Arbeta ut degen på mjölat bakbord och forma till bullar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter. 
5. Vispa äggula och 3 msk mjölk och pensla bullarna.
6. Grädda i ugn, 225 grader i 6-8 minuter. 
7. Låt svalna under bakduk.
8. Skär av ett "lock" på bullarna, gröp ur lite inkråm och blanda med mandelmassan. 
9. Lägg blandningen på bullarna. Vispa grädden och klicka eller spritsa över. 
10. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.

2 kommentarer: