onsdag 16 mars 2011

Focacciabröd med parmesanost


Focaccia - ett bröd som är väldigt got och väldigt enkelt att göra! 
Jag tycker det är godast att göra samma dag som det ska ätas, och passar perfekt på en buffé eller till en middag. 
Receptet har jag hämtat ur "a piece of cake" 
På just dessa bröden har jag haft parmesanaost, men man kan ha en massa annat gott på i stället om man vill! 

Grundrecept
2 bröd
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka fem minuter.
3. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. 
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka. 
6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten i cirka 30 minuter. 
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning. (Jag hade 150 g grovt riven parmesan)
8. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

2 kommentarer:

  1. Har aldrig ätit Focaccia , men tänk baka det så många gånger, nog dags att baka det :-)

    SvaraRadera
  2. Jag har funderat på att baka focaccia så många gånger för det är ju så gott, men så fort ordet "baka" kommer in i min hjärna så blir jag lat haha. Men nu ska jag banne mig ta tag i det i helgen. Det här receptet låter supergott! :-)

    SvaraRadera