måndag 23 januari 2012

Sabinabröd med skrivmassa


Detta brödet bakades till förra veckans soppmiddag. Brödreceptet hittade jag i "Rutiga bakboken" och recept på skrivmassan som jag dekorerade med kommer mer i ett senare inlägg, tyckte det blev väldigt fint i alla fall!
Själva brödet var ingen direkt wow-upplevelse. Men det var ett gott vardagsbröd med enkla ingredienser som passar bra en torsdag! Det som är bra är också att det håller 7-10 dagar i plastpåse, så man kan ha det några dagar och det blir ändå inte snustorrt!

2 bröd

50 g jäst
50 g margarin eller smör
5 dl vatten
1 dl ljus eller mörk brödsirap (jag hade mörk)
1 tsk salt
1 liter fint rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl

Pensling:
vatten

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet, tillsätt vatten, sirapen och saltet.
3. Värm degspadet till fingervärme, 37 grader, och häll lite av det över jästen.
4. Rör tills det är upplöst.
5. Tillsätt resten av spadet, saltet och rågmjölet.
6. Arbeta degen kraftigt, tillsätt vetemjölet lite i taget. Degen ska vara ganska fast och släppa från kanterna.
7. Strö över ett tunt lager vetemjöl och jäs under bakduk i 30 minuter.
8. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda i resten av mjölet.
9. Forma till två släta limpor och lägg dem i smorda brödformar.
10. Jäs i ytterligare 30 minuter.
11. Pensla med vatten och grädda sedan på galler nederst i ugnen, 175 grader, i ca 15 minuter. Flytta sedan upp gallret en fals och grädda ytterligare 35-45 minuter. Pensla gärna med vatten under gräddningen.
12. Låt bröden kallna i bakdukar och gärna "mogna" någon dag innan det skivas upp!

2 kommentarer:

  1. Ser fram emot skrivmassarecept! Kul sätt att liva upp ett vanligt bröd!

    SvaraRadera
  2. detta bröd har wow faktor fast de kanske inte var så i smaken,jättefint dekorerat.de tänker man inte i första tag,men måste testa på nån gång.ser kul ut och gästerna skulle nog bli imponerade.

    SvaraRadera