söndag 24 april 2011

Kakaogelé

Denna gelén är en riktigt hit! En riktigt god chokladig smak, som blir jättegod att lägga överst på en moussetårta.
Svart kakao kan vara lite knepig att få tag på. Men bor man i närheten av Malmö eller Lund kan man hitta det på Ahlgrens konfektyr. Det blir säkert gott att använda någon annan kakao med, men man får nog inte den här riktigt mörka färgen. (Bland annat Oreokex innehåller svart kakao.)
Jag använde denna satsen till en tårta på 24 cm, vilket blev väldigt bra! Kan varmt rekommenderas!
Den blir så pass stel också att det inte är några problem att lägga något direkt uppepå!
Receptet kommer från Gudaföda

Kakaogelé
288g socker
160g vatten
30g glykos
168g grädde
48g svart kakao
10g gelatinblad (ca 5 stycken)

1. Blötlägg gelatinet.
2, Koka upp socker, vatten, och glykos till 123 grader.
3. Koka upp i en annan kastrull grädde med kakao, och låt stå.
4. Häll sedan sockerkoket ner i kakao/gräddkoket och rör om.
5. Koka massan till 109 grader.
6. Rör i gelatinbladen.

7. Låt gelén svalna, och gjut den sedan över tårtor, mousser eller liknande.

4 kommentarer:

  1. Roligt recept! Jag har suttit och suktat efter att göra chokladgelé som finns i Jan Heds dessertbok, men har inte riktigt kommit mig för att ge mig på det än! Ska nog göra det snart! :)

    SvaraRadera
  2. Har du en bild på hur det ser ut?? Jag vill gärna se hur det användes :)

    SvaraRadera
  3. Anette: Jag har gjort det på min påsktårta,
    http://bengtssonsbaksida.blogspot.com/2011/04/glad-pask-och-en-paskarta.html det är det som ligger överst :-)

    SvaraRadera
  4. Jag vet att detta inlägg är från 2011, men jag gör ett försök med mina frågor i alla fall. :)
    Går det att byta ut glykosen mot vit sirap? Ungefär hur tjockt lager blir gelén på en 24 cm-tårta?
    Mvh Karolina

    SvaraRadera