tisdag 12 februari 2013

Nyttiga semlor




I dag är det ju fettisdag och jag undrar hur många semlor som konsumerats idag!
Här hemma gjorde en nyttigare variant av semlor. Proteinrika, gluten- och sockerfria semlor. Och inte minst goda! Med en god kesellakräm istället för grädde. Ett väldigt bra substitut till "riktiga" semlor.
Receptet kommer från Tasty Health.

Nyttiga semlor
6 små semlor eller 3 stora

Bullarna:
250 g lättkesella
1 dl (50g) havremjöl (lättast är att mixa havregryn)
0,5 dl (30 g) rismjöl, det går bra med annat mjöl också, ex bovetemjöl, dinkel.
0,5 dl (20g) whey complete vanilj, Proteinpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
2 msk stevia strö

1. Sätt på ugnen på 175C.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke med en sked.
3. Forma (med händerna) 6 små bollar och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
4. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Sockerfri mandelmassa:
0,75 dl (30g) mandelmjöl
1 msk stevia strö
1 msk valfri mjölk

1. Blanda ihop alla ingredienser med en sked tills du får en kletig massa. Låt stå och dra till sig i ca 10-15 minuter.

Kesellakrämen:
250 g lättkesella
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk stevia strö

Lägg ihop som en vanlig semla och njut :-)

1 kommentar: