onsdag 13 april 2011

Experiment med släta tårtbottnar

 Det här med att få en jämn och fin tårtbotten är inte alltid helt lätt tycker jag.Ofta vill den gärna sjunka ihop i mitten.
När man läser på lite olika bloggar så brukar en del låta bottnen "vila" lite innan de stjälper upp den.
Jag tillhörde också den kategorin som gjorde så. Men så läste jag någonstans att om man stjälper upp den, uppochner direkt när den kommit ut ur ugnen så får man en slät botten. Detta måste ju givetvis testas, och eftersom jag skulle baka två bottnar igår passade jag på att låta den ena bottnen vila, medan jag stjälpte upp den andra direkt. Och, visst blev det skillnad! Den bottnen som är till vänster är den som fått vila först.
Upp och ner såg de ut så här, inte så stor skillnad, den till vänster är lite mer nersjunken bara.
När de svalnat och jag vände dem på rätt håll såg de ut så här, ganska stor skillnad va?!

En ihopsjunken och en slät kaka. Hädanefter blir det till att stjälpa upp direkt efter gräddning :-) 

11 kommentarer:

 1. Intressant! Alltid skoj att läsa om experiment. Själv stjälper jag sgs alltid upp bottnarna direkt fast inte har jag egentligen tänkt att det skulle ha nån skillnad. Men om du fortfarande får problem skulle jag föreslå att du kunde pröva minska på bakpulvret en aning, det kan annars rådda till mycket! Har för ett tag sen skrivit in ett tillägg om detta i min blogg under receptet på tårtbotten. Kanske du sett tillägget men här är länken iaf:

  http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com/2008/06/trtbotten.html

  SvaraRadera
 2. Kul att du jämförde resultatet. Att det blev så stor skillnad!! Bra att veta till nästa gång man ska göra tårtbottnar.
  Tack för tipset! :)

  SvaraRadera
 3. Jag har sedan en tid tillbaka oxå alltid stjälpt upp den direkt. En sån där enkel grej som det kan ta lång till att komma på (tog mig låång tid ;-) ) Kul att du delar med dig av detta! :-)

  Ha det gott!
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Åh, det måste jag tesa.

  Hur gör du med din form. Sätter du bakplåtspapper längs kanterna på formen? Smörar och mjölar? Jag kan tycka att det sitter fast lite, men då kanske jag ha haft kakan inne för kort tid... eller.

  SvaraRadera
 5. Då blir det till att stjälpa upp direkt i fortsättningen, har också problem med att de sjunker ihop en aning i mitten en stund eter att jag tagit ut dom

  SvaraRadera
 6. Tove: Tack för tipset, ska testa lite mindre bakpulver nästa gång!

  Erika: Vet jag att bottnen kommer stiga över kanten så tar jag alltid alltid bakplåtspapper runt om, annars tar jag bara och smörar och mjölar formen!

  SvaraRadera
 7. Vilket bra tips :) Man ser ju verkligen vilken skillnad de blev..

  SvaraRadera
 8. Halloj igen, har en till fråga. :-)
  Vilken av bottnarna gräddades först? Har läst någonstans att om man bakar fler efter varandra i samma form så blir oftast tårtbotten nummer två bäst eftersom formen redan är lite varm.

  Ska absolut testa att själpa upp direkt.

  SvaraRadera
 9. Erika det stämmer kanske för jag gjorde den finaste sist! Har aldrig hört talas om detta, men det måste ju undersökas, får nog köra experimentet bakvänt nästa gång!

  SvaraRadera
 10. Tar man loss formen?

  SvaraRadera
 11. Anonym: ja tårtbotten nummer två tog jag loss ur formen direkt!

  SvaraRadera