lördag 16 juli 2011

Mandelbotten (mormorsbotten)

Här är ett recept på en väldigt god mandelbotten.
Den kan användas själv eller varvas med till exempel ljusa bottnar.
Denna tårta går under namnet mormorstårta i familjen, men eftersom det är en form av mandelbotten är det nog enklare att kalla den för det så att alla förstår :-)

Tänk på att detta blir en ganska spröd botten, så man får hantera den varsamt. Det är heller ingen botten man kan dela, utan den får göras del för del.
Detta recept räcker till tre bottnar, ca 1 cm höga i en 26cm form.
Min mamma brukar rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper och sedan kavla ut degen direkt på, den flyter ut en aning men inte mycket, utan behåller sin form bra.
Man kan göra degen dagen före och låta den vila i kylen över natten utan problem.
Receptet har jag tagit från min mammas hemsida

400 g smör 
150 g socker
4 äggulor
400 g vetemjöl
80 g mald sötmandel

1. Rör smöret och sockret vitt och pösigt. 
2. Rör i mandel, äggulor och vetemjöl.
3. Dela upp degen i 3 delar, tryck till dem och lägg på mjölad tallrik, låt degen vila i kyl minst en halvtimme.
4. Tryck ut degen i en bakform eller kavla ut i en ritad cirkel på ett bakplåtspapper tänk på att det inte får bli för tunt i kanterna. 
5. Grädda i ca 5 – 8 minuter i 200 grader.

5 kommentarer:

  1. Jatte fina tartor du bakar, otroligt duktig:)

    SvaraRadera
  2. Tack för en super sida!!! Jag tänkte testa dessa, vad föreslår du som fyllning? Gärna något bärigt/friskt :)
    Vänligen Anna

    SvaraRadera