onsdag 13 juli 2011

Bröllopstårta till Henrik och Camilla

 I lördags gifte sig min barndomskompis Henrik med sin Camilla. Ett väldigt fint bröllop, och jag fick äran att göra tårtorna! Det var ett väldigt nervöst och roligt uppdrag. Jag har aldrig gjort bröllopstårtor förr, och när man letade inspiration ville man ju göra alla man såg!
Men till sist föll jag för en ganska stilren variant, med rosor, vita blommor och spritsad kristyr i krusiduller. När vi fick inbjudan till bröllopet så var där ett tryck med just en "krusidull" så det fick komma igen i tårtan.
Även bokstäverna C & H skrev jag på frihand med en livsmedelspenna, i samma typsnitt som på inbjudan.
Det blev en rejäl och maffig tårta, som blev väldigt rosad för smaken.
När jag och Henrik var små älskade vi en sorts tårta som kallades för mormorstårta, som hans mormor brukade göra. Så jag gjorde dessa bottnar till tårtan som är en sorts mandelbottnar. Recept kommer snart på dem, de är väldigt goda!
Trevåningstårtan vägde 12.3 kilo, och hade ett rör som gick genom hela och satt fast i botten, precis som cake boss brukar göra :-) Det var nog tur så tårtan inte rasade!
När vi skulle köra tårtan till festen fick min mamma sitta i bagageluckan på bilen för att hålla koll på att den inte ramlade, det var en ganska rolig syn, tur att den bara skulle köras några hundra meter!
Utöver trevåningstårtan gjorde jag även två tårtor till som stod bredvid, som passade ihop med den stora.
Denna gången tog jag också tiden på hela processen, vilket jag brukar påbörja men sedan glömma avefter ett tag. Men dessa tårtor tog i alla fall cirka 25 timmar att göra, från bakandet av bottnar till den var färdigdekorerad, så hade man haft bråttom hade det ju gått att göra endast ett dygn i förväg ;-)
Alla tårtorna innehåll fem lager bottnar, två ljusa och tre mandel.
Ett lager vit chokladmousse
Ett lager mjölkchokladmousse
Ett lager hallonmousse
Färska hallon
Spacklade med smörkräm
Täckta med fondant
Dekorationer i fondant, samt ätbara diamanter.

Stort grattis till er båda på bröllopsdagen, och tack för att jag fick den stora äran att göra tårtan till er!

17 kommentarer:

 1. Mycket vacker tårta! Den typen tårtor värkar va "the shit" i år, jag har fått bilder på en liknande av 2 olika brudar som vill ha nånting som liknar :D

  Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
 2. Åh vad vackra!
  Superfint med krusidullerna och läcker färg på rosorna!

  Tur det inte var längre att köra när din mamma fick sitta i bagageluckan som tårtvakt :)

  SvaraRadera
 3. Så fin! Stilren och vacker. Gillar den verkligen. Låter som en väldigt god kombination i smaken också. Bröllopstårtor är läskiga att göra men acks å roligt. :-)
  Tänkte direkt på cakeboss när jag läste om din mamma i bakluckan. Där är det alltid någon som får sitta bak med tårtan... jag skulle bli illamående direkt. Tur din mamma inte behövde åka så långt. :-)

  SvaraRadera
 4. Wow. Tårtorna är helt enkelt perfekta. Vilket jobb du har lagt ner - snyggt!

  SvaraRadera
 5. Jättevackra tårtor!! Goda också... jag hade ju turen att få smaka. Spännande med mandelbotten i. :o)

  SvaraRadera
 6. De var verkligen en jättevacker tårta! Kunde själv tänkt mig en sån på mitt bröllop =) Vad var de för rör du hade i tårtan och vart köper man de? Har ju sett de dom har på cakeboss men trodde inte någon i sverige använde den metoden hehe :) Kul att din mamma satt med och passa tårtan och att de gick bra hela vägen :)Lät verligen spännande med mandelbotten också kan tänka mig den är jättegod ihop med hallon..

  SvaraRadera
 7. Verkligen jättefin!! Klassisk och stilren, kan aldrig gå fel :-) Låter spännande med mandel, det får vi testa! Blir som trogen cak boss-tittare också nyfiken på det där med röret i mitten, monterade du bottnarna på röret eller gjorde du hål i den fyllda tårtan och satte i röret sist?

  SvaraRadera
 8. Tack för era fina kommentarer!
  Angående röret så är brudgummen elektriker, så han fixade röret. Min sambo är snickare så han tog en tjock ekskiva och borrade hål i och limmade fast röret. Sedan desinficerade jag det och plastade in hela plattan plus röret med plastfolie. Därefter gjorde jag hål i de färdifyllda tårtorna och trädde över röret. Funkande faktiskt väldigt bra och kändes verkligen stabilt! Jag hade också vp-rör i tårtorna för att hålla upp de olika lagren.

  SvaraRadera
 9. Jättevacker tårta du har gjort! Så fint med spritsningen! Vilket enormt jobb du lagt ner med tårtorna, imponerande!! Brudparet kan inte ha blivit annat är supernöjda med en sådan vacker tårta :D

  SvaraRadera
 10. Vilken vacker tårta! Krusidullerna gör mycket till, gillar dem! Intressant med antalet timmar också, ofta får man ju frågan hur länge det tar att göra en tårta men aldrig minns jag att ta tid på de olika skedena... Nu vet jag lite ditåt i alla fall. :)

  SvaraRadera
 11. En kommentar från hon där bak i bilen!
  Det gick utmärkt att klämma in sig med tårtan i bagageluckan, väldigt goda dofter!!!!
  Hade det blivit en tvärbroms så hade nog min näsa kommit som en dekoration till i tårtan!
  Mamma

  SvaraRadera
 12. Verkligen en underbart vacker tårta, så många goda fyllningar

  SvaraRadera
 13. Den här tårtan är så vacker att man tappar andan =)
  Jag hade oxå mandelbottnar i min bröllopstårta, den mittersta lagret var en biskvibotten som de kallade det, det var ju så underbart gott! Jag väntar med spänning på ditt recept!
  Bra jobbat tjejen!
  Kram

  SvaraRadera
 14. Åh vad fin den är! Stilren men ändå romantisk, ser fantastiskt god ut också! Bra gjort! :)

  SvaraRadera
 15. Vilken otroligt vacker tårta!!! Så vackert spritsat, så fina rosor...verkligen romantisk!

  SvaraRadera
 16. Ååh vilken romantisk tårta!! Väldigt stilren o fin :) Du är jätte duktig på att spritsa krussiduller, det hade jag gärna velat kunna :) Rosorna hade en perfekt färg. Bra jobbat ! :)

  SvaraRadera
 17. Jättefin tårta!
  Du skriver att du hade färska hallon i, menar du då att du hade det på ett eget lager eller att du hade det i hallonmousset?

  SvaraRadera