torsdag 21 juli 2011

Hallonmousse

 Denna moussen blir en väldigt god och fräsch fyllning till ett lager i en tårta på cirka 24cm i diameter. Jag har hittat den hos Tove som har många bra recept på sin blogg. 
Jag tycker mycket om när det är färskost i fyllningar, både med choklad och bär, det blir inte så gräddigt då, vilket jag kan ha lite svårt för, även om det också är grädde i moussen.
Jag hade denna moussen i denna bröllopstårta som fick mycket beröm för sin smak.
  
Du behöver:
200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
1oo g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. 
2. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten och florsockret. 
3. Blötlägg gelatinbladen. 
4. Vispa grädden. 
5. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden.
6. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

15 kommentarer:

  1. Den har jag med använt som tårtfyllning, himla god

    SvaraRadera
  2. Måste verkligen testa denna snart! Men har ju sån kärlek till grädde ;)

    SvaraRadera
  3. Så glad jag blir att läsa att du (och bröllopsgästerna!) också tyckt om den här fyllningen :)

    SvaraRadera
  4. Låter som en jätte god tårtfyllning :)

    http://veronica-bakar.blogspot.com/

    SvaraRadera
  5. Tänkte göra dina fyllningar med vit chokladganache och hallonmousse. Vilken tårtbotten rekommenderar du till? Vill ha sockerpasta att täcka med, vad spacklar jag med då?

    SvaraRadera
  6. Jag brukar göra vanlig ljus tårtbotten enligt detta receptet
    http://www.bengtssonsbaksida.com/2011/02/ljus-tartbotten.html
    Har faktiskt en sådan i ugnen nu :-)
    Den blir jättebra i kombination med dessa fyllningar!
    Smörkräm är bäst att spackla med om du ska ha sockerpasta.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  7. Hej Linda, tårtan blev supergod. Gillade hallonmoussen så mycke att jag tänkte göra den som dessert i glas. Tror du att jag ska ta ett gelantinblad mindre då så den inte blir så fast?

    SvaraRadera
  8. Kan jag göra den idag och fylla imorgon tro?

    SvaraRadera
  9. Oj så gooood! Ny favorit på hallonmousse! :-))

    SvaraRadera
  10. Har en fråga om moussen. Ska man bara använda det som samlas i silen eller ska man använda "hallonsåsen" oxå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur gick det? Tog du bara moset?

      Radera
    2. När jag gjorde den använde jag bara "saften" eftersom jag tyckte det var märkligt att ha frön i moussen.. den blev mild och supergod!

      Radera
  11. Hej Kan man använda hallonmoussen att täcka tårtan med eller passar den bäst till fyllning?

    SvaraRadera
  12. Hej är det någon skillnad på gelatinblad eller gelatinpulver?

    SvaraRadera
  13. Hej! Jag tänkte göra marsipantäckt tårta. Vad ska jag spackla med då? :)

    SvaraRadera