torsdag 8 december 2011

Veggievänlig jordgubssmousse

Jag var lite sugen på att testa en ny sorts jordgubsmousse när jag läste på Millis tårtor och annat om en hon gjort som skulle bli väldigt bra. Jag gillar att det inte var gelatin i, vilket annars kan vara lite knepigt att få till en tillräckligt fast konstistens, och det blev hur bra som helst!
Moussen blev verkligen jättegod. Hade en riktigt god jordgubssmak, det blev helt klart min nya favorit, både i smakväg och samtidigt hur enkel den var att göra!
Receptet räcker till 2 lager fyllning i en 24cm tårta. 

250gram frysta jordgubbar
1,5dl vatten
2dl gelesocker
1,5 dl grädde
Lite citronsaft från flaska

1. Koka upp jordgubbarna i vattnet tillsammans med några droppar citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos, tar car 20-30 minuter.
2. Häll i gelesocker och koka några minuter.
3. Ställ in i kylen och svalna tills den är helt kall.
4. Vispa upp grädden och blanda det i jordgubbsmoset.

Receptet kommer alltså från Milli

20 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Jag har med letat med något som inte har gelatinblad

    SvaraRadera
  2. Jag vill göra en syrlig tårta och tänkte testa smakkombinationen limemousse / jordgubbsmousse. Vilken botten föreslår du att jag använder till detta?

    Tacksam för tips!

    SvaraRadera
  3. Provade denna mousse men använde färska jordgubbar i stället för frysta o tyckte det borde vara detsamma...
    Men 250g färska jordgubbar är ca7st o 2dl gelesocker på det blir en stenhård sockrig konsistens!
    Provade att koka upp dubbla mängden jordgubbar o tillsätta ca75% av den stenhårda socker/jordgubbsröran. Det håller nu på att svalna i vattenbad. Undrar hur detta nu blir...
    Vad kan vara knas; mängderna, färska bär eller jag?? :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. frysta bär innehåller en hel del mer vatten, behöver nog mindre gelatin till färska bär :)

      Radera
  4. Oj! Jag har faktiskt aldrig testat göra den på färska bär, men skulle nästan tro att det är de som är boven då 250 gram frysta är ca 20-25 stycken! Hoppas det funkade med din räddning! Det blir en ganska fast röra men absolut inte stenhård!

    SvaraRadera
  5. Har listat ut felet... Mammas våg gick tydligen att ställa om till olika måttenheter. Den var inställd på Oz...haha! ��
    Borde inte vara några problem med färska gubbar!
    Räddningen gick hem hur som helst, jättegott!!
    Man lär sig av sina misstag :-)
    //Nybörjaren��

    SvaraRadera
  6. Hej, jag undrar hur mycket moussen räcker till? Jag ska ha ett lager mousse till en 10-12 bitars tårta(ca 24 cm i diameter)
    //Angelica

    SvaraRadera
  7. Har jag missat något men är det inte just gelantin som är tillsatt i gelesocker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har missat nått.. gelesocker innehåller inget gelatin!

      Radera
  8. Jag provade att göra jordgubbsmoussen igår för att fylla en tårta. Det lät så gott men det blev såå otroligt sött!! Ska det vara det eller står det fel på gräddmängden i receptet? Tyckte att det blev lite lite till två lager också..Du gör väldigt fina tårtor förresten, jag blir jätteinspirerad! :-)

    SvaraRadera
  9. Jag ångrar mig. Efter att ha smakat jordgubbsmoussen i tårtan så tycker jag inte alls att den var för söt...:-)

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Vilken fin sida! Hittjade in här när jag letade recept på fyllningar till en födelsedagstårta till min dotter som fyller 6 år snart!
    Det här receptet verkar ju toppen, extra plus för att det inte är något gelatin i! Tänkte nog prova kombinationen dumlefluff/jordgubbsmousse, det borde ju falla ett gäng sexåringar i smaken. ;)

    Här finns ju hur mycket inspiration som helst på denna sidan! =)

    /Madde

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Funkar detta lika bra med laktosfri grädde?
    Mvh Milla

    SvaraRadera
  12. Hej! Funkar kombinationen jordgubbsmousse och vit chokladmousse? Mvh Josefin

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. För de som undrar så använde jag syltsocker eftersom min butik inte hade gelesocker och det gick bra

    SvaraRadera
  15. Vill först bara säga tack för en toppen sida! Går alltid in på dina smakkombinationer för att få både inspiration och tips!
    När jag gjorde denna så solade jag de kokade jordgubbarna genom en sil innan jag hade i gelesockret.
    Det går säkert lika bra utan det steget, men vill man ha en extra len mousse så är det ett tips från mig! 😊

    SvaraRadera
  16. Vill först bara säga tack för en toppen sida! Går alltid in på dina smakkombinationer för att få både inspiration och tips!
    När jag gjorde denna så solade jag de kokade jordgubbarna genom en sil innan jag hade i gelesockret.
    Det går säkert lika bra utan det steget, men vill man ha en extra len mousse så är det ett tips från mig! 😊

    SvaraRadera
  17. Jättebra recept! Nästa gång kommer jag testa att byta ut jordgubbarna mot hallon eller blåbär :)

    SvaraRadera
  18. Jag har gjort sylt av alla mina jordgubbar :/ .. Men eftersom sylten är gjord på samma sätt som jordgubbsmoset så bör det väl fungera att blanda jordgubbssylt med vispad grädde för att få till moussen?

    SvaraRadera